Jalkapallon pukkaaminen lisää aivotärähdysriskiä

Jalkapallon pukkaamista on välillä pidetty aivotärähdysten aiheuttajana, mutta tutkimuksissa on päädytty myös toisenlaisiin tuloksiin. Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä pukkaamisen ja aivotärähdysten yhteydestä.

Aivotärähdys on aina lievä aivovamma, joten niihin pitää suhtautua vakavasti. Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja sen perusteella paljon palloa pukkaavat jalkapalloilijat saavat aivotärähdyksiä kolme kertaa useammin kuin pelaajat, jotka pukkaavat vain harvoin. Tämä havaitaan riippumatta siitä, kuinka usein pelaaja loukkaa päänsä vahingossa esimerkiksi törmäyksissä.

Myös törmäykset, joissa pelaaja lyö päänsä, suurentavat aivotärähdysten todennäköisyyttä riippumatta siitä, kuinka usein pelaaja pukkaa palloa. Joissain aiemmissa tutkimuksissa jalkapalloilijoiden aivotärähdysten on esitetty johtuvan vain törmäyksistä, mutta nyt julkaistut tulokset viittaavat myös pukkaamisen olevan vammojen aiheuttaja.

Tutkimukseen osallistui 222 aikuista amatöörijalkapalloilijaa. Miespelaajat pukkasivat keskimäärin 44 kertaa kahden viikon aikana ja naiset keskimäärin 27 kertaa. Noin 40 prosenttia pelaajista törmäsi ja löi päänsä vähintään kerran. Aivotärähdysoireita koki joka viides.

Aivotärähdyksen oireisiin kuuluu mm. pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen ovat yleisiä, mutta ohimeneviä oireita. Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.

Lähde: Neurology-lehti

Lue aiheesta lisää:

Miten ehkäistä urheiluvammoja?

Aivotärähdys on teinille vakavampi vaara kuin aikuiselle

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.