Lihasharjoittelu tukee kuntoliikunnan terveyshyötyjä

Kuntoliikunta ja lihasharjoittelu kummatkin ovat hyväksi terveydelle, mutta niiden yhdistäminen suo todennäköisesti varmimmat hyödyt, brittitutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä 80 000 aikuista miestä ja naista seurattiin vuodet 1994–2008. Seurannan aikana 5 800 heistä menehtyi.

Kun tutkijat yhdistivät osana tutkimusta kerätyt tiedot osallistujien fyysisestä aktiivisuudesta tietoihin kuolemantapauksista ja kuolinsyistä, he havaitsivat kaikenlaisen liikunnan liittyvän pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana.

Vähintään kahdesti viikossa punttisalilla käyvien tai muuten lihaksiaan harjoittavien kuolleisuus oli seurannan aikana 20–30 prosenttia vähäisempää kuin osallistujien, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. Kuntoliikuntaa kuten lenkkeilyä 150 minuuttia viikoittain harrastavien kuolleisuus oli puolestaan noin 15–30 prosenttia vähäisempää kuin liikuntaa vain vähän harrastavien.

Varmimmat vaikutukset havaittiin osallistujilla, jotka harjoittivat lihaksiaan sekä aerobista kuntoaan. Heidän kuolleisuutensa oli tasaisesti 30 prosenttia vähäisempää seurannan aikana, ja tämä koski sekä syöpäkuolleisuutta että muista syistä aiheutuneita kuolemantapauksia.

Brittien havainnot vahvistavat näyttöä liikunnan terveyshyödyistä ja viittaavat kuntoliikunnan sekä lihasharjoittelun ja varsinkin niiden yhdistelmän hyödyllisyyteen. On kuitenkin todennäköistä, että monipuolisesti liikuntaa ja lihasharjoituksia tekevät elävät myös muilla tavoin terveellisesti, joten osa liikuntaan liitetystä vaikutuksesta voi johtua osallistujien muista elintavoista.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/aje/kwx345

Lue lisää:

Kuntosali laihdutuksen tukena

Paljonko eri liikuntamuodot kuluttavat kaloreja

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.