Millaista liikuntaa?

UKK-instituutti, joka on maamme johtava terveystiedon tutkimus- ja asiantuntijalaitos, on päivittänyt vastikään suomalaiset terveysliikuntasuositukset. Niiden mukaan terveyttä edistääkseen tulisi harrastaa viikottain sekä kestävyystyyppistä liikuntaa että lihaskuntoa ja liikehallintaa parantavaa liikuntaa. Tehosta riippuen hapenkuljetuselimistön kuntoa parantavaa kestävyysliikuntaa tulisi sisällyttää viikkoon joko 2,5 tuntia matalatehoisen liikkumisen, kuten kävelyn, sauvakävelyn, pyöräilyn tai muun kohtuurasitteisen kunto- tai arkiliikunnan muodossa. Vaihtoehtoisesti 1 tunti 15 minuuttia kovatehoisempaa kestävyysliikuntaa vauhdikkaamman suoritustempon, kuten palloilulajien tai aerobicin muodossa, ajaa saman asian liikuntaharrastuksessaan edistyneen, hyväkuntoisen henkilön kohdalla. 

Kestävyyttä kehittävän liikunnan lisäksi viikkoon tulisi sisällyttää myös lihaskuntoa, koordinaatiota, tasapainoa sekä liikkuvuutta kehittävää harjoittelua mielellään ainakin kahden harjoituskerran verran. Kuntosaliharjoittelu, kuntopiirit, jumpat, pallo- ja mailapelit sekä venyttely- ja liikkuvuusharjoittelu kuuluvat tähän kategoriaan. Lihaskuntoharjoituksessa suositaan suuria lihasryhmiä kuormittavia perusliikkeitä. Liikkeitä harjoituksessa suositellaan tehtävän 8-10 ja painot kannattaa valita siten, että niillä saadaan tehdyksi 8-12 tiukkaa, mutta puhdasta toistoa.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.