Maastohiihto on monipuolinen teholaji

Hiihto on yksi maailman monipuolisimmista ja tehokkaimmista liikuntamuodoista. Hiihtäessä saadaan enemmän intervalli-tyyppistä harjoitusta kuin esimerkiksi juostessa, koska maaston vaihtelevuuden vaikutus on hiihdossa suurempi ja myös sää tarjoaa lajiin omat haasteensa.

Hiihdossa kaikki suuret lihasryhmät tekevät töitä samanaikaisesti ja tehokkaasti, mikä rytmittää rasitusta luonnollisella tavalla. Myös selkärankaa tukevat ja liikuttavat vartalon lihakset, sydän- ja verenkiertoelimistö sekä hengityselimistö saavat harjoitusta tästä tehokkaasta lajista.

Harrastaja voi pitää vauhdin ja tehon itselleen sopivana säätelemällä omaa hiihtonopeuttaan, jolloin hapensaanti ja -kulutus pysyvät tasapainossa. Hiihdon rasitusta on helppo säädellä hiihtonopeutta muuttamalla, ja rasitukseen vaikuttavat myös oikea hiihtotekniikka ja välineet. Toisaalta rasituksen tehokkuuden säätelyssä piilee myös se riski, että hiihtäjä nostaa nopeuden liian kovaksi omaan kuntoonsa nähden.

Hiihto kasvattaa suosiotaan

Hiihdon terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja monipuolisen liikuntamuodon lisäetu on, että hiihtäessä voi samalla nauttia talvisesta luonnosta ja raikkaasta ulkoilmasta. Ehkäpä juuri näiden tekijöiden ansiosta hiihto on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan hiihdon aikuisharrastajia vuonna 2005-2006 oli jo 747 000, joka on 15 000 harrastajaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Maastohiihto olikin vuosina 2005-2006 kolmanneksi eniten harrastettu liikuntamuoto aikuisväestön keskuudessa.

Katso myös, miten eri talvilajit kuluttavat kaloreita!

Lähteet:

Fitness-lehti 12/2006

Juoksija-lehti 10/2007

Kansallinen liikuntatutkimus

Suomen Hiihtoliitto

Suomen Latu

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.