Lihavuuden hintalappu voi saavuttaa biljoonan euron rajapyykin vuoteen 2025 mennessä

Lihavuus lisääntyy maailmalla hurjaa tahtia ja ilman tarvittavia toimia saattaa vaivan aiheuttama hintalappu olla kymmenen vuoden sisällä jopa biljoona euroa, arvioidaan alan asiantuntijajärjestöistä.

Lihavuuden määrä on tuplaantunut maailmassa vuosien 1980 ja 2014 välillä. Suurin osa maailman ihmisistä asuu maissa, joissa ylipaino tappaa alipainoa enemmän. Vuosittain ainakin 2,8 miljoonaa ihmistä kuolee ylipainon tai liikalihavuuden takia.

Maailman terveysjärjestön mukaan lapsuuden lihavuus on yksi vakavimmista julkisen terveyden ongelmista 2000-luvulla. Vuonna 2014 yli 1,9 miljardia aikuista oli ylipainoisia ja yli 600 miljoonaa aikuista liikalihavia.

Lihavuus johtuu siitä, että ihmiset syövät yhä enemmän korkearasvaista ja korkeakalorista ruokaa sekä ovat fyysisesti yhä vähemmän aktiivisia.

Lihavilla ihmisillä on tutkitusti suurempi sydäntautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riski. Vaivat ovat suurimpia kuolemien aiheuttajia maailmassa. Lisäksi myös diabeteksen, osteoartriitin ja monien syöpien riski on suurentunut.

Sekä aliravitsemusta että lihavuutta voi esiintyä samassa maassa, yhteisössä ja jopa samassa taloudessa. Vuonna 2014 noin 41 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta oli ylipainoisia tai liikalihavia. Afrikassa luvut ovat tuplaantuneet vuosien 1990 ja 2014 välillä.

Ruokateollisuus voisi tukea terveellisiä ruokavalioita vähentämällä huonoja rasvoja, sokeria, suolan määrää ja takaamalla, että terveellisiä ja ravitsevia vaihtoehtoja on aina sopivaan hintaan saatavilla. Myös esimerkiksi sääntelyllä ja investoimalla lihavuuden ehkäisyyn voidaan vähentää haittoja, järjestöistä summataan.

Lähde: Reuters 11.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Lihavuus lisääntyy maailmassa

Mistä apua lihavuuteen? Suomeen tehtiin etävalmennus uudeksi hoitoväyläksi

Lihavuusleikkaus: Suomessa tehdään nyt myös mini-ohitusleikkauksia

Lue haastattelu: Kun lihavuusleikkaus on ainoa vaihtoehto

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
"Lihavuus johtuu siitä, että ihmiset syövät yhä enemmän korkearasvaista ja korkeakalorista ruokaa sekä ovat fyysisesti yhä vähemmän aktiivisia." Tuo nyt on aivan huuhaata. Vuoden 1980 aikoihin tulleiden vähärasvaisten ravintosuositusten jälkeen rasvan (ja punaisen lihan) käyttö on vähentynyt mutta tärkkelyksen ja sokerin (ja korvikkeiden) käyttö lisääntynyt merkittävästi. Lisäksi vapaa-ajan liikunta on tuossa ajassa kasvanut merkittävästi. Ja kansa vain lihoo. Mutta ei liikunta auta, jos on suositusruokavaliolla hankittu hyperinsulemia ja sen seuraukset. Artikkeli juurikin osoittaa, miten pihalla ns. asiantuntijat ovat koko lihavuusepidemian taustoista. Kuplassa on hyvä elää, kun tosiasioita ei tunnusteta ja samaa mantraa hoetaan yhä uudestaan. Tai hyvää bisnestähän se on, ja sehän on ilmeisesti pääasia, kun vilja- ym. -tärkkelystä, kasvisrasvaa saadaan myytyä. Ja diabetes- ja syöpälääkkeitä saadaan myytyä syntyneisiin seurauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.