Kolmasosa ihmiskunnasta ylipainoisia tai lihavia

Mahdollisesti jopa kaksi miljardia ihmistä eli noin kolmannes koko ihmiskunnasta on ylipainoisia tai lihavia, tuore selvitys osoittaa. Varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt.

New England Journal of Medicinen julkaisema tutkimus perustuu 195 maata kattaviin tietoihin vuosilta 1980 - 2015.

Tulosten perusteella vuonna 2015 liikakiloja oli 2,2 miljardilla ihmisellä. Luku sisältää yli 100 miljoonaa lasta ja 600 miljoonaa aikuista, jotka täyttävät varsinaisen lihavuuden kriteerit. Lihavien määrä on kaksinkertaistunut yli 70 maassa vuoden 1980 jälkeen. Varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt monissa maissa.

Suomalaisista työikäisistä joka viides on lihavia ja vielä useammat lievemmin ylipainoisia. Vuoden 1980 jälkeen aikuisten lihavien määrä on lähes kaksinkertaistunut ja lihavien lasten ja nuorten määrä mahdollisesti jopa kolminkertaistunut.

Lähde:

The New England Journal of Medicine

Lue lisää:

Ylipaino on selkeästi yhteydessä 11 eri syöpään

Pitääkö potilaan ylipainoon aina puuttua?

Ylipaino saattaa hidastaa mielentoimintoja

Mitä sairauksia lihavuus aiheuttaa?

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Lisä sokeria ja hiilihydraattia ravintosuosituksiin, niin päästään lähelle 50 prosenttia, ainakin jos vielä demonisoidaan rasvaa ja lihaa hieman lisää. Ja jos ei prosentti nouse, niin tietysti hiilhydraatin syömisvälisuosituksen voisi kiristää 3 tunnin sijasta kahteen, että pysyy insuliini tapissa jatkuvasti ja rasvakudosta kertyy tehokkaasti.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.