Unenpuute aiheuttaa käytösongelmia lapsilla

Liian vähäinen unensaanti varhaisessa lapsuudessa aiheuttaa kognitiivisia ongelmia ja käytösongelmia, kerrotaan yhdysvaltalaistutkimuksessa. Tutkimus julkaistiin Academic Pediatrics- lehdessä.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmat ja opettajat raportoivat varhaisessa lapsuudessa unenpuutteesta kärsineiden 7-vuotiaiden ongelmista useammin kuin verrokkilasten, jotka olivat saaneet tarpeeksi unta taaperoina ja esikouluikäisinä.

– Unenpuute aiheuttaa lapsille ongelmia keskittymisen, tunteiden hallinnan, päättelykyvyn ja ongelmanratkaisun kanssa. Lisäksi unenpuute aiheuttaa myös käytösongelmia, tutkimusta johtanut Elsie Taveras selittää.

Tutkijat analysoivat tietoja 1 046 lapselta tutkimuksesta, jossa lapsia oli seurattu syntymästä saakka. Lisäksi tutkijat kysyivät äideiltä, kuinka hyvin lapset nukkuivat 6 kuukauden, 3 vuoden ja 7 vuoden ikäisinä.

Unenpuutteella tarkoitetaan alle 12-tuntisia unia varhaislapsuudessa, alle 11-tuntisia unia 3- ja 4-vuotiailla ja alle 10-tuntisia unia 5–7-vuotiailla lapsilla.

Sekä äitejä että lasten opettajia pyydettiin arvioimaan lasten toiminnanohjausta ja käyttäytymistä, kun lapset olivat 7-vuotiaita.

Alle 10 tuntia 3–4-vuotiaina unta saaneet lapset saivat alemmat pisteet niin opettajilta kuin äideiltäkin verrattuna lapsiin, jotka nukkuivat tarpeeksi. Tulokset olivat samankaltaiset myös 5–7-vuotiailla lapsilla, jotka nukkuivat alle 9 tuntia.

Unen pituus ½–2 vuoden ikäisinä ei ollut yhteydessä 7-vuotiaiden ongelmiin.

Tutkimus: Academic Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Unenpuute voimistaa lapsen ADHD:n oireita

Nukuitko liian vähän? Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.