Suosiiko joulupukki rikkaiden lapsia?

Joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille, yleisesti uskotaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan todellisuus voi olla paljon karumpi. Ainakin sairaaloiden lastenosastoilla vieraillessaan pukki suosii varakkaita ja hyvämaineisia alueita. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat kumota vallitsevan kiltit lapset -teorian, tutkijat kirjoittavat.

Nämä joulupukille kiusalliset tutkimustulokset julkaistaan British Medical Journalin perinteisessä joulunumerossa, joka tunnetaan leikkimielisistä ja kieli poskessa tehdyistä, mutta tieteelliset kriteerit ainakin jotenkuten täyttävistä tutkimuksista.

Saadakseen empiiristä tutkimusnäyttöä pukin toimintatavoista tutkijat soittivat 186 sairaalan lastenosastoille ja tiedustelivat oliko joulupukki vieraillut siellä jouluna 2015. Nämä tiedot yhdistettiin muun muassa tietoihin alueen työttömyysasteesta, tulo- ja koulutustasosta, nuorisorikollisuudesta ja lasten koulupoissaoloista.

Tulosten perusteella joulupukki vieraili melkein kaikilla lastenosastoilla, mutta väliin jääneet osastot olivat usein alueilla, joiden sosiaalinen ja taloudellinen tilanne oli huonompi. Koulupoissaolot, nuorisorikollisuus, savupiippujen lukumäärä tai etäisyys pohjoisnavalle eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Havaintojensa perusteella tutkijat eivät usko joulupukin vierailujen selittyvän lastenosastojen lasten kiltteysasteella, vaan todennäköisemmin taloudelliset ja sosiaaliset seikat sanelevat vierailuja.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat ehdottavat paikallisten lisäjoulupukkien palkkaamista varsinkin köyhemmille seuduille. He kehottavat myös vanhempia miettimään tarkoin kannattaako kiltteysteoriaa koskevista tuloksista kertoa lapsille.

Lähde: BMJ 2016;355:i6355

Lue lisää:

Vietä turvallinen joulu - 8 tärkeää muistutusta

Hyvän olon joulu syntyy läsnäolosta

Mistä joulumieli koostuu?

Lasten turvallisuus kunniaan jouluna - ohjeita koteihin

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.