Pikkulasten leikkaukset ja nukutukset eivät juurikaan näy koulutuloksissa

Pienten lasten nukutukset leikkausten yhteydessä saattavat vaikuttaa koulumenestykseen, mutta vaikutus on hyvin pieni, ruotsalaistutkimus osoittaa. Todennäköisesti haitta on niin vähäinen, ettei sillä ole käytännössä merkitystä.

Ruotsalaiset selvittivät asiaa tutkimalla kaikkien vuosina 1973–1993 syntyneiden ruotsalaisten rekisteritietoja. Runsaan kahden miljoonan lapsen joukosta 34 000 oli ollut leikkauksessa ja nukutuksessa alle neljävuotiaana.

Tulosten perusteella alle neljävuotiaana leikkaukseen ja nukutukseen joutuneiden kouluarvosanat olivat 16-vuotiaana 0,4 prosenttia ja älykkyysosamäärä 18-vuotiaana hieman alle prosentin heikompia kuin ikätovereiden, joita ei ollut leikattu tai nukutettu. Tulokset olivat samat silloinkin, kun lapsi oli tarvinnut useita leikkauksia.

Vaikka tutkimuksessa leikkausten, nukutuksen ja koulumenestyksen väliltä löytyi yhteys, vaikutus on tutkijoiden mukaan hyvin pieni. Käytännössä samanlaisia eroja havaitaan verrattaessa tammi- ja joulukuussa syntyneitä tai samanikäisiä tyttöjä ja poikia.

Huoli nukutusaineiden haitoista kumpuaa eläinkokeista, joissa ne ovat aiheuttaneet monenlaisia keskushermoston ongelmia. Lapsia koskevat tutkimustulokset ovat vähäisempiä, mutta joidenkin havaintojen perusteella varsinkin toistuvat leikkaukset ja nukutukset alle kaksivuotiaana saattavat lisätä oppimisvaikeuksia myöhemmin elämässä. Nyt julkaistut tulokset kuitenkin viittaavat mahdollisten vaikutusten olevan käytännössä hyvin vähäisiä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Lähde: JAMA Pediatrics 2016;e163470

Lue lisää:

Nukutus saattaa lisätä taaperon ADHD-riskiä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.