Lasten lihavuus vahvasti yhteydessä ruutuaikaan

European Academy of Pediatrics ja European Childhood Obesity Group julkaisivat yhdessä tiedotteen, jonka mukaan viimeisen 25 vuoden aikana eurooppalaisten lasten ja nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt huomattavasti. Kehitys on vahvasti yhteydessä siihen, kuinka paljon aikaa lapset viettävät ruutujen äärellä.

WHO:n mukaan tällä hetkellä noin yks viidestä eurooppalaisesta lapsesta ja nuoresta on ylipainoinen. Samalla noin 97 prosentissa eurooppalaisten kodeista on TV, 72 prosentilla on tietokone ja 68 prosentilla internet-yhteys. 91 prosentilla eurooppalaisista on kännykkä.

Tekniikan yleistyminen on johtanut ruutujen äärellä vietettävän ajan nopeaan lisääntymiseen viimeisten 25 vuoden aikana. Tämä on johtanut heikompiin yöuniin, huonompiin ruokailutottumuksiin ja liikunnan määrän vähentymiseen.

Julistuksessa asetetaan vanhemmat vastuuseen. Sen mukaan vanhemmat eivät useinkaan välitä siitä, paljonko aikaa heidän lapsensa viettävät ruutujen äärellä tai mitä he internetissä tekevät. Tiedotteen mukaan roskaruokamainoksilla on suuri vaikutus siihen, millaista ruokaa lapset haluavat syödä. Lisäksi tiedotteen mukaan lapset nauttivat suuren osan päivittäisistä kaloreistaan juuri erilaisten ruutujen äärellä.

Tutkijoiden mukaan tehokkain tapa pudottaa lasten painoa on vähentää aikaa, jonka he viettävät ruutujen äärellä. Määrää voi olla vaikea vähentää nopeasti, ja usein sitä pitääkin vähentää pikkuhiljaa pidemmän ajan kuluessa.

Lähde: Wiley Online Library 17.12.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Lasten ylipaino huolettaa – kuormittaa munuaisia

Käypä hoito -suositus lasten lihavuuteen

Lasten lihavuus kasvava ongelma - ratkaisu vapaasta vai järjestetystä liikunnasta?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.