Uudet kasvukäyrät verkossa - vanhentuneet poistuvat käytöstä

Vuonna 2010-2011 laaditut lasten kasvukäyrät vastaavat entisiä paremmin suomalaisten lasten kasvua. Lasten kasvuodotuksissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, joten yleinen kasvukäyrien päivittäminen on välttämätöntä. Uusissa kasvukäyrissä on nykyään mukana myös painoindeksikäyrät, joissa on selkeät alipainon ja ylipainon rajat.  

Suomalaisten lasten kasvu on muuttunut vuosien mittaan niin merkittävästi, että vanhentuneiden kasvukäyrien käyttö voi johtaa harhaanjohtaviin arvioihin. Esimerkiksi kasvuun vaikuttavien sairauksien diagnosoinnissa pitkäkasvuiset lapset saattavat joutua turhiin tutkimuksiin, eikä lyhytkasvuisten mahdollisia ongelmia noteerata puolestaan ollenkaan.

Suomalaiset lapset ovat nykyään pitempiä kuin ennen. Imeväiset kasvavat hurjaa vahtia, mutta kasvu hidastuu niin paljon, että 3kk iässä lapset ovat yhtä pitkiä tai hieman lyhyempiä nykyisiin kasvukäyriin verrattuna. Mutta tämän jälkeen pituuskasvu vilkastuu, ja lapset ovat kasvukautensa aikana aiempaa pidempiä. Aikuispituus on lisääntynyt naisilla 1,9 cm (167,5) ja miehillä 1,8cm (180.7). Pituuskasvun muutokset johtuvat ilmeisesti paremmasta ravitsemuksesta ja sairauksien vähenemisestä.

Itä-Suomen yliopiston Kasvututkimus-ryhmän laatimat kasvukäyrät tulevat hiljattain käyttöön kaikissa suomalaisissa terveydenhuollon toimipisteissä. Kunnes kasvukäyrät on saatu käyttöön kaikkiin terveydenhuoltopisteisiin, kasvukäyriä voi helposti käyttää Kasvututkimuksen ylläpitämillä verkkosivuilla. Sivustolla on tällä hetkellä mahdollista seurata 0-2 a 1-20-vuotiaiden tyttöjen ja poikien pituuskasvua. Sivustolle on tulossa lähiaikoina myös 0-2-vuotiaiden päänympäryskäyrät, ennenaikaisesti syntyneiden 0-1-vuotiaiden kasvukäyrät ja syntymäkoon käyrät.  Sivustolta löytyy myös erikseen ohjeita äideille ja isille lapsen kasvusta ja mittaamisesta.  


Lähde: kasvukäyrät.fi


Lue lisää:

Lapsen äänellisen viestinnän kehitys

Kehittyy lapsesi oikeassa tahdissa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.