Riisitauti: Oireet, diagnoosi ja hoito

Riisitauti on sairaus, jossa D-vitamiinin vaikutuksen puute, D-vitamiinin kyvyttömyydestä vaikuttaa elimistössä tai luustolle tärkeiden kivennäisaineiden kalsiumin ja fosfaatin puutoksesta. D-vitamiiniin vaikutuksen puute aiheuttaa veren kalsiumin ja fosfaatin alenemista, luuston pehmenemistä ja lihaksiston heikkenemistä.

D-vitamiini

D-vitamiini edesauttaa ravinnon kalsiumia ja fosfaattia imeytymään ruuansulatuskanavasta ja estää niiden erittymistä virtsaan: D-vitamiini ylläpitää tällä tavalla sopivaa kalsiumin ja fosfaatin määrää. D-vitamiinin tärkeä tehtävä on säädellä luiden kasvua ja vahvistamista. D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia saa auringon ultraviolettivalosta. D2-vitamiinin eli ergokalsiferolin saanti varmistuu monipuolisella ruokavaliolla, johon kuuluu kasvikunnan tuotteita. Elimistössä D-vitamiini muuntuu aktiiviseksi maksassa ja munuaisissa.

Kun D-vitamiinia ei saa, kalsiumin imeytyminen heikkenee. Tästä johtuen kilpirauhasen toiminta kiihtyy ja sekä kalsium että fosfaatti siirtyvät luustosta verenkiertoon. Tämä on luustolle haitallista ja johtaa luiden pehmenemiseen, jos asiaa ei havaita ajoissa.

D-vitamiinin puutos aiheutuu useimmiten vitamiininpuutoksesta: lapsi ei ole saanut vitamiinilisää. Suomessa D-vitamiinin tilanne on huono, koska aurinko ei paista Suomessa aktiivisesti ympäri vuoden. D3-vitamiinin saanti voi jäädä siksi vähäiseksi.

D-vitamiinin puutoksesta johtuvan riisitaudin oireet ja hoito

D-vitamiinin puutoksesta johtuvaan riisitautiin liittyy väsyneisyyttä, voimattomuutta sekä liikunnallisen kehityksen ja kasvun hidastumista. Lapsella voidaan todeta paksuuntumia kylkiluiden ja kyynärvarren luiden päissä sekä pehmenemää kallon luissa, kertovat HYKSin Lastenklinikan lastenendokrinologi Outi Mäkitie ja KYSin Lastenklinikan lastenendokrinologi Jorma Komulainen lastenendokrinologit.fi-sivustolla

Kun veren kalsiumtaso laskee, se johtaa pahimmillaan kouristuksiin. Riisitauti todetaan usein vasta kouristusoireiden jälkeen.

Muita oireita olisi hyvä seurata ennen kuin näin käy, koska pitkälle edennyt riisitauti vaatii sairaalahoitoa. Hoito Kouristusten hoitoon käytetään suonensisäistä kalsiumhoitoa muutamien päivien ajan. Suonensisäisen hoidon jälkeen ylläpitohoitoa jatketaan suun kautta annettavilla kalsiumlääkkeillä viikkojen tai kuukausien ajan. Samaan aikaan aloitetaan myös D-vitamiinihoito. Sairauden vaikeassa muodossa lapselle annetaan aktiivista lyhytvaikutteista vitamiinia, joka voidaan muuttaa tavalliseksi D-vitamiiniksi, kun veren kalsiumtaso nousee tarpeeksi.

D-vitamiinin puutoksesta johtuva riisitauti paranee kuukausien kuluessa, jos päivittäisestä kalsiumin ja D-vitamiinin annoksista huolehditaan. Sairaus ei uusiudu, mikäli riittävästä kalsiumin saannista ja päivittäisestä D-vitamiinilisästä huolehditaan.

D-vitamiinin vaikuttamattomuudesta johtuvan riisitaudin oireet ja hoito

D-vitamiinin vaikuttamattomuudesta johtuva riisitauti eli D-vitamiiniresistenssi on tila, jossa elimistö ei pysty muuttamaan ravinnosta ja iholta saatua D-vitamiinia aktiiviseen muotoon, kertovat lastenendokrinologit. D-vitamiiniresistenssi jaetaan kahteen osaan: tyyppiin yksi ja kaksi. Ykköstyypin resistenssissä D-vitamiini ei vaikuta elimistössä. Kakkostyypin D-vitamiiniresistenssi on perinnöllinen ja harvinaisempi sairaus kuin D-vitamiinin puutos.

Hoitona käytetään pelkästään lyhytvaikutteisia aktiivisia D-vitamiinivalmisteita ja tarvittaessa ylimääräistä kalsiumia. D-vitamiinia nautitaan yleensä kerran päivässä, kalsiumia yleensä kaksi tai kolme kertaa päivässä. Lääkehoito on elinikäinen.

Hoito on vaikeaa, siksi koska lääkettä tulee annostella varovasti: liian vähäinen lääkehoito voi uusia riisitaudin ja liian korkeat annokset voivat taas nostaa veren kalsiumpitouden liian korkeaksi. Vaarana yliannostuksessa on munuaisten toiminnan häiriintyminen. Säännöllinen lääkehoito, verikokeet ja munuaisten toiminnan seuraaminen onkin erittäin tärkeää potilaan terveydentilan takaamiseksi.

Kalsiumin ja fosforin puutteesta johtuva riisitauti

Kalsiumin ja fosforin puute johtaa luuston haurastumiseen ja riisitautiin. Kalsiumin puutetta esiintyy suomalaisilla melko vähän, koska maitotuotteiden käyttö on niin runsasta. Mikäli maitotuotteita ei voi käyttää, muun muassa allergian takia, tulisi lapsen saada erillistä kalsiumlisää riisitaudin ehkäisemiseksi, jotta riittävä kalsiumin saanti on turvattu.

Fosfaatin puutos johtuu yleensä perinnöllisestä sairaudesta, jossa munuaiset eivät kykene pitämään fosfaattia: fosfaatti poistuu munuaisten kautta virtsaan ja elimistö joutuu pysyvään fosfaatin puutteeseen. Kun fosfaatti vähenee, myös luut pehmenevät. Fosfaatin puute aiheuttaa usein länkisäärisyyttä ja pituuskasvun hidastumista.

Kuinka riisitautia voi ehkäistä?

Riisitautia voi ehkäistä 1-2-vuotialta siten, että D-vitamiinia annetaan, pieni määrä tippoina: yksivuotiaille 10μg ja kaksivuotiaille 6μg:ta.

Lähteet:

Lastenendokrinologit.fi

Terveyskirjasto

Lue lisää:

D-vitamiini

Tuiki tärkeä D-vitamiini

Kaikki D-vitamiinin hyödyt yhdessä paketissa. Lue jättikooste!

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.