Lasten keuhkokuume

Keuhkokuume on keuhkotulehdus eli alahengitysteiden tulehdus.

Keuhkokuumetta aiheuttavat eri taudinaiheuttajat, kuten virukset, bakteerit, sienet ja loiset.

Nämä taudinaiheuttajat aiheuttavat tavallisesti tulehduksen nenässä ja kurkussa ja johtavat nuhaan ja muihin ylähengitystieinfektioihin. Keuhkokuume voi joskus olla seurausta ylähengitystieinfektiosta, jos taudinaiheuttajat pääsevät elimistön puolustusjärjestelmän läpi ja kulkeutuvat hengityselimiä pitkin keuhkoihin.

Lasten ylähengitystieinfektioita ja keuhkokuumetta aiheuttavat useimmiten virukset.

Keuhkokuumetta aiheuttavat virukset ovat yleensä adenovirus, nuhavirus (rinovirus), influenssavirus ja RS-virus. Alle 2-vuotiaat lapset ovat erityisen alttiita RS-viruksen aiheuttamalle keuhkokuumeelle etenkin talvisin.

Keuhkokuumetta yleisimmin aiheuttavia bakteereja ovat pneumokokki ja mykoplasma.

Kuva: Keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri.

Keuhkokuume voi olla hinkuyskän (pertussis) komplikaatio. Hinkuyskä on yleistynyt murrosikäisten ja aikuisten keskuudessa, mutta se on erityisen vaarallinen pienille vauvoille.

Keuhkokuumeessa aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) riippuu siitä, minkä tyyppinen taudinaiheuttaja on tulehduksen syynä.

Keuhkokuumeen taudinaiheuttajat tarttuvat helposti pääasiassa yskimisen tai aivastamisen välityksellä tai kosketustartuntana elimistön nesteiden ja eritteiden välityksellä.

Keuhkokuume ja oireet

Keuhkokuume on usein seurausta ylähengitystieinfektiosta, jonka oireita ovat nenän tukkoisuus, aivastelu ja kurkkukipu.

Keuhkokuumeen tyypillisiä oireita ovat tihentynyt hengitys ja hengitysvaikeudet, yskä, kuume, vilunväristykset ja huonovointisuus.

Oireet ovat yleensä rajummat bakteerin aiheuttamassa keuhkokuumeessa ja sairauteen voi liittyä äärimmäinen väsymys, ruokahalun menetys, pahoinvointi ja oksentaminen etenkin pitkään kestäneen yskimisen jälkeen.

Pienemmät lapset voivat pitää ähisevää ääntä uloshengityksen aikana, koska heidän täytyy pakottaa ilma ulos keuhkoista. Niskan lihakset, kylkiluiden väliset lihakset ja kylkiluiden alla olevat lihakset voivat kiristyä sisäänhengityksen aikana, koska lapsen täytyy ponnistella saadakseen ilmaa keuhkoihin. Ähinä ja lihasten kireytyminen (vetäytyminen kokoon) ovat aina vakavia oireita, ja lääkäriin on otettava välittömästi yhteys.

Useimmilla lapsilla keuhkokuume alkaa kuivalla yskällä, joka muuttuu limaiseksi yskäksi eli limaa irrottavaksi yskäksi. Lapsi saattaa niellä limaa, mikä voi aiheuttaa yökkäilyä tai oksentelua.

Keuhkokuume aiheuttaa vain harvoin kipua keuhkoissa, koska keuhkokudoksessa ei ole kipureseptoreja.

Joillakin keuhkokuumeeseen sairastuneilla lapsilla voi olla mahakipua. Se johtuu mahaa lähellä olevan keuhkojen osan ärtymisestä tai liman nielemisestä.

Vanhemmilla lapsilla voi olla rintakipua, etenkin heidän vetäessään syvään henkeä sisäänhengityksen aikana tai yskiessä. Silloin sairaus on vaikuttanut keuhkopussiin (pleura), joka sisältää kipureseptoreja.

Mykoplasman aiheuttamaa keuhkokuumetta kutsutaan epätyypilliseksi keuhkokuumeeksi, koska sen oireet ovat yleensä lievemmät. Mykoplasma voi aiheuttaa epätavallisia oireita, kuten kurkkukipua tai päänsärkyä, ja oireet kestävät yleensä pidempään.

Astmaa sairastavilla lapsilla astmaoireet yleensä pahenevat, jos he saavat mykoplasman aiheuttaman tulehduksen.

Komplikaatiot

Keuhkokuume voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita lapsille.

Se voi johtaa elimistön kuivumiseen eli nestevajaukseen, jos lapsi ei juo tarpeeksi. Nestevajauksesta kärsivillä lapsilla on kova jano, kuivat suun limakalvot, he ovat väsyneitä, ärtyneitä eivätkä he virtsaa yhtä paljon kuin tavallisesti, joten esimerkiksi vauvojen vaipat ovat tavallista kuivemmat.

Joissakin tapauksissa elimistön kuivumista täytyy hoitaa sairaalassa suonensisäisesti annettavilla nesteillä.

Viruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen voi liittyä ruoansulatuskanavan oireita kuten oksentelua ja ripulia. Se lisää elimistön kuivumisen riskiä. Joissakin tapauksissa keuhkokuume voi aiheuttaa nesteen kertymisen rintaonteloon (effusio), joka täytyy tyhjentää.

Jos bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta ei hoideta, se voi aiheuttaa vakavan septisen tulehduksen, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Tällaisen tilan oireita ovat korkea kuume ja hengitysvaikeudet, ja lapsi näyttää hyvin sairaalta.

Keuhkokuumeen hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on keuhkokuume, keskustele asiasta lääkärin tai hoitohenkilökunnan kanssa.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsen hengitys on tiheää tai vaivalloista, jos iho on kalpea tai sinertävä tai jos yskä pahenee ja siihen liittyy kuumetta.

Lääkäri kuuntelee lapsen keuhkoja stetoskoopilla ja saattaa määrätä lapsen verikokeisiin. Usein vasta keuhkojen röntgenkuvasta käy ilmi, onko lapsella keuhkokuume.

Jos lapsella on keuhkokuume, röntgenkuvassa näkyy tulehduksen aiheuttamaa tiivistymää tai nestettä toisessa tai molemmissa keuhkoissa.

Kuva: Röntgenkuva ennen hoitoa.

Kuva: Röntgenkuva hoidon jälkeen.

Lääkäri saattaa pystyä määrittämään tutkimuksen ja testien perusteella, onko kyseessä viruksen vai bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

Jos keuhkokuume on viruksen aiheuttama, antibiootit eivät tehoa siihen. Muista lääkkeistä saattaa olla apua joissakin viruksen aiheuttamissa keuhkokuumeissa.

Bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla yleensä 7-10 päivän ajan. Se voi tapahtua joko kotona tai sairaalassa lapsen yleiskunnon mukaan.

Jos lapsi on hyvin sairas, sairaalahoito on parempi vaihtoehto, koska silloin antibiootit voidaan antaa suonensisäisesti. Sairaalassa lapselle voidaan lisäksi antaa nestettä suoraan suoneen, etenkin jos hänellä on nestevajauksen oireita.

Jos hoidat lasta antibiooteilla kotona, antibiootit täytyy ottaa tarkasti lääkärin ohjeiden mukaan ja koko kuuri täytyy ottaa loppuun asti.

Keuhkokuumeesta kärsivät lapset eivät yleensä halua syödä yhtä paljon kuin tavallisesti, ja he saattavat jopa kieltäytyä kaikesta kiinteästä ruoasta. On erittäin tärkeää, että lapsi juo runsaasti, niin ettei hänen elimistönsä pääse kuivumaan.

Tarjoa lapselle juomien lisäksi keittoja, hyytelöitä ja mehujäitä. Jos epäilet, että lapsen elimistö on vaarassa kuivua etkä saa häntä juomaan tarpeeksi, ota yhteys lääkäriin.

Jos lapsella on kuumetta, voit antaa hänelle kuumetta alentavaa lääkettä kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia.

Älä anna lapselle yskää estävää lääkettä, ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärin kanssa. Yskä on elimistön tapa puhdistaa hengitystiet tulehduksen aiheuttamasta limasta ja eritteistä. Yskänlääkkeistä ei yleensä ole paljon apua.

Jos astmasta kärsivä lapsi sairastuu keuhkokuumeeseen, hänen astmalääkitystään täytyy yleensä lisätä tai hänen täytyy vaihtaa lääkitystä. Kysy neuvoa lääkäriltä.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsen kunto huononee, kuume lisääntyy tai jos lapsen tilassa ei tapahdu huomattavaa paranemista kahden päivän antibioottihoidon jälkeen.

Ennaltaehkäisy

Lapsen sairastumista viruksen tai bakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen on vaikea estää.

Jos sisaruksilla tai muilla perheenjäsenillä on hengitystieinfektio, se yleensä tarttuu muihin yskimisen tai aivastamisen välityksellä tai kosketustartuntana. Kaikkien tulee pestä kädet säännöllisesti.

Jos lapsi on alle 6-kuukauden ikäinen ja siten alttiimpi vakavan RS-viruksen aiheuttamalle keuhkokuumeelle, pidä hänet pois nuhasta tai yskästä kärsivien ihmisten luota. Jos lapsella on ylähengitystieinfektio ja kuumetta, hänen täytyy jäädä kotiin.

Jos jollakin perheenjäsenellä on todettu mykoplasmainfektio (epätyypillinen keuhkokuume) ja muut perheenjäsenet yskivät, lääkäriltä voi pyytää antibioottikuuria kaikille perheenjäsenille.

Paras tapa välttää eri infektioita on hyvä terveys - on tärkeää syödä hyvin, saada riittävästi unta ja harrastaa säännöllistä liikuntaa.

Rokotteilla pystytään osittain suojaamaan lapsia bakteerien ja virusten aiheuttamia keuhkokuumeita vastaan. Hinkuyskärokote kuuluu neuvolan kaikille annettavaan rokotusohjelmaan ja pneumokokkirokote on saatavilla lääkärin antamalla reseptillä.

Influenssarokote on saatavissa neuvoloista kaikille 6 - 36 kuukauden ikäisille lapsille sekä kaikenikäisille lapsille, joilla on vaikea krooninen perussairaus. Yli 36 kuukauden vanhat lapset saavat influenssarokotteen lääkärin määräämällä reseptillä.

Ennenaikaisesti syntyneille vauvoille ja pikkulapsille, joilla on sydän- tai keuhkosairaus, voidaan antaa erityisesti RS-virukselta suojaavaa lääkettä.

Henkilöiden, joita ei ole rokotettu hinkuyskää vastaan ja jotka ovat hinkuyskää sairastavien lasten seurassa tai läheisyydessä, tulee ottaa antibioottikuuri infektion välttämiseksi.

Katso TerveTV:n videopaketti keuhkokuumeen oireista:Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: