Laskimotukos suurentaa kuolleisuutta vuosikymmenten ajan

Syvään laskimoveritulppaan tai keuhkoveritulppaan sairastuvat ovat suuressa kuolemanvaarassa sairastumista seuraavan vuoden ajan, mutta riski näyttäisi säilyvän jopa vuosikymmeniä. Potilaat kuolevat yleensä uusiin keuhko- ja laskimotukoksiin, tanskalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Tanskalaisten tutkimus on tervetullut, sillä laskimotukosten pitkäaikaiset vaikutukset potilaiden kuolleisuuteen ovat jääneet vähälle huomiolle.

Tulosten perusteella syvän laskimotukoksen saaneiden riski menehtyä sairastumista seuraavan kuukauden aikana on yli viisi kertaa suurempi ja keuhkoveritulpan saaneiden yli 80 kertaa suurempi kuin samanikäisten yleensä.

Kun tarkastelu laajennettiin kattamaan koko kolmekymmenvuotinen seuranta, laskimoveritulpan saaneiden kuolleisuus oli puolitoista kertaa ja keuhkoveritulpan saaneiden lähes kolme kertaa suurempaa kuin muun väestön.

Vuosien varrella laskimoveritulppapotilaiden kuolleisuus pysyi jokseenkin samana, mutta keuhkoveritulppaan sairastuneiden ennuste parantui huomattavasti, tulokset osoittavat.

Tutkimus perustui 130 000 potilaan rekisteritietoihin. Potilaat olivat sairastuneet ensimmäistä kertaa syvään laskimotukokseen tai keuhkoveritulppaan vuosina 1980–2011. Potilaita verrattiin 640 000 terveeseen samanikäiseen vertailuhenkilöön.

Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Lähde: Circulation 2014

Lue lisää:

Punoitusta ja turvotusta alaraajassa

Näin ehkäiset laskimoveritulppaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.