Jojo-laihdutuksella ei olekaan pelättyä riskiä

Toistuvasti laihduttavat, mutta kilonsa takaisin lihovat eivät sairastu syöpään sen todennäköisemmin kuin muutkaan, vaikka niin on pelätty. Niin sanottu jojo-laihduttaminen ei todennäköisesti ole muutenkaan vaarallista.

Tiedot perustuvat hiljattain julkaistuun yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa hyödynnettiin 63 000 miehen ja 70 000 naisen terveystietoja. Seitsemäntoistavuotisen seurannan aikana 15 000 miestä ja 10 000 naista sairastui syöpään. Osallistujilta kyseltiin, kuinka monta kertaa he olivat laihtuneet vähintään viisi kiloa, mutta lihoneet ne myöhemmin takaisin.

Kun tutkijat huomioivat osallistujien painoindeksin ja monia muita taustamuuttujia, analyysissa ei löytynyt viitteitä siitä, että toistuvasti laihduttavat ja uudelleen lihovat olisivat olleet muita alttiimpia sairastumaan syöpään. Yhteyttä ei havaittu miehillä eikä naisilla eikä myöskään analyysissa, jossa tarkasteltiin yksittäisiä syöpätyyppejä.

Sama tutkijaryhmä havaitsi muutama vuosi sitten, etteivät jojomaisesti vuoroin laihtuvat ja lihovat myöskään kuole nuorempina kuin muut.

Tutkijat uskovat, että aiemmissa tutkimuksissa jojo-laihduttaminen onkin voinut sekoittua sairauksista johtuvaan painonvaihteluun, ja siksi sitä on pidetty vaarallisena. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2015

Lue lisää:

Näistä asioista täytyy luopua, jotta pitkäjänteinen laihdutus onnistuu

Gluteeniton dieetti - älä tule tänne

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.