Lääkkeiden hävittäminen

Lääkkeet luetaan ongelmajätteeksi ja siksi niitä ei saa hävittää muun talousjätteen mukana. Helpoin tapa hävittää lääkkeet on toimittaa ne apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen Ekokemiin hävitettäväksi. Apteekit ottavat vastaan yksityisten henkilöiden vanhentuneita, väärinsäilytettyjä, käyttämättömiä ja tarpeettomattomia lääkkeitä hävitettäväksi. Paikkakuntakohtaisesti voi vaihdella tapa, jolla lääkkeet kerätään. Yleisimmät keräämistavat ovat joko lääkkeiden toimittaminen alkuperäispakkauksessa tai irrallisena. Kysy lisää apteekistasi!

Yleisinä ohjeina voidaan pitää apteekin liimaaman ohje-/nimilapun poistamista pakkauksista tietoturvan vuoksi. Jodia sisältävien valmisteiden (Jodix, Betadine), neulojen, ruiskujen ja elohopeakuumemittarien kuuluu olla erillään. Apteekit eivät ota muuta ongelmajätettä vastaan (esim. akkuja ja paristoja), vaan ne pitää toimittaa kunnan ongelmajätepisteisiin.

Lääkepakkaukseen on merkitty viimeinen käyttöpäivämäärä, jonka jälkeen lääkettä ei saa käyttää. Merkinnät ”Käyt. viim. 2012-06” tai ”2012-06” tai exp ”2012-06” tarkoittavat, että lääkettä voi käyttää kesäkuun 2012 loppuun asti. Merkintä ”Käyt. ennen 2012-06” tarkoittaa, että lääkettä voi käyttää toukokuun 2012 loppuun asti. Jos lääkettä on säilytetty väärin (liian kuumassa tai kosteassa), lääke voi mennä huonoksi ennen viimeistä päiväystäkin. Tilanteen voi huomata esimerkiksi lääkkeen muuttuneesta väristä tai hajusta.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.