Lääkkeet ovat ongelmajätettä

Lääkkeestä tulee ongelmajätettä, kun se vanhenee tai sen käyttökelpoisuudesta ei ole enää taetta. Vaikka kyse olisikin vain muutamasta pienestä pilleristä, niin kannattaa harkita vielä kerran ennen kuin heittää ne sekajätteisiin tai huuhtoo viemäriin. Jos kaikki lääkkeenkäyttäjät tekevät samalla tavalla, tuloksena on melkoinen kasa pieniä pillereitä eli ongelmajätettä. Viemäri ei ole mikään salainen pakoreitti, jossa sinne heitetty ongelmajäte vain katoaa olemasta.

Kun ongelmajätettä joutuu luontoon, viemäriin tai sekajätteen mukana kaatopaikalle, ne leviävät luonnon kiertokulkuun ja tulevat ennemmin tai myöhemmin vastaamme ruoassa, juomavedessä ja hengitysilmassa. Esimerkiksi antibioottien ylenmääräinen käyttö ja niiden kaataminen viemäriin voi jopa aiheuttaa lääkkeille vastustuskykyisten mikrobikantojen muodostumista ja suurina määrinä antibiootit saattavat vahingoittaa jäteveden käsittelyprosessia.

Miksi vanhentunutta lääkettä ei pidä käyttää

Lääkepakkauksen pakkausmerkinnöistä voi tarkistaa lääkkeen viimeisen käyttöpäivämäärän. Siihen päiväykseen saakka tuotteen valmistaja takaa, että tuotteen vaikuttavat lääkeaineet ovat riittävän tehokkaita, jos lääke on säilytetty oikein. Säilyttämiseen kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä lääkeaineet voivat hajota valon, lämmön, kosteuden tai mikrobiologisten tekijöiden vaikutuksesta ja muuttua uusiksi yhdisteiksi. Esimerkiksi foliolevyssä olevat tabletit saa ottaa foliolevystä irti vasta juuri ennen käyttöä, sillä folio toimii kosteussuojana.

Vanhentuneen lääkkeen teho voi heiketä tai sen vaikutustapa voi muuttua ja nämä voivat aiheuttaa lisäriskejä lääkkeenkäyttäjälle. Tuotteen värin/hajun muodostus voi aiheuttaa myös kosmeettisia haittoja. Joskus lääke voi vanhetessaan muuttua jopa myrkylliseksi.

Lääkejätteen käsittely

Lääkejätteiden kierrätys on kohtuullisen helppoa eikä vaadi kovin suuria ponnistuksia. Lääkejätettä vastaanottavat apteekit, jotka edelleen toimittavat lääkkeet ongelmajätelaitokselle. Mikäli lääkejätteiden palautus apteekkiin ei onnistu, kannattaa ottaa yhteys kunnan jätehuollosta vastaavaan henkilöön palautuspisteen selvittämiseksi.

  • Lääkekaappi on hyvä inventoida säännöllisin väliajoin.
  • Voit kerätä erilliseen astiaan tai pussiin käyttämättömiä tai vanhentuneita lääkkeitä ja viedä ne yhdellä kertaa apteekkiin hävitettäväksi.
  • Myös käyttämättä jääneet lääkkeet ovat lääkejätettä, sillä apteekki ei voi turvallisuussyistä lunastaa niitä takaisin myyntiin, vaikka pakkauksia ei olisi avattukaan.
  • Tabletit, kapselit ja pillerit voi toimittaa hävitettäväksi ilman päällyspakkauksia irtonaisina tai läpipainoliuskoissaan läpinäkyvään pussiin.
  • Voiteet ja nestemäiset lääkevalmisteet palautetaan alkuperäisissä pakkauksissaan.
  • Erilleen pakataan elohopeakuumemittarit, neulat ja ruiskut sekä jodia sisältävät lääkkeet (mm. Betadine, Jodix) kaikki omiin pusseihinsa. Näistä on myös mainittava, kun vie lääkejätteitä.
  • Apteekista ostetut elintarvikkeet, ravintovalmisteet, vitamiinit tai perusvoiteet eivät ole ongelmajätteitä, vaan sekajätettä. Samoin tyhjät lääkepakkaukset kuuluvat sekajätteisiin. Tyhjät lasipakkaukset voi palauttaa lasinkeräykseen.

Ympäristöstä huolehtiminen on myös itsestä ja tulevaisuudesta huolehtimista.

Pienistä puroista kasvaa suuri joki!

Katso myös:

Lääkkeiden hävittäminen

Lääkkeiden säilyttäminen

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.