Lasten lääkkeiden annostelu - tipat ja peräpuikot

KORVIIN, SILMIIN JA NENÄÄN ANNOSTELTAVAT TIPAT

 

Lasten korvatulehdusten hoidossa käytetään suuhun annosteltavien oraalinesteiden sijaan joskus myös korvaan tiputettavia korvatippoja. Tippojen tiputus kannattaa tehdä lapsen maatessa kyljellään hoidettava korva ylöspäin. Jos tipat säilytetään jääkaapissa, niitä on hyvä lämmittää käsissä, koska kylmä tippa tuntuu epämiellyttävältä. Lapsen korvalehdestä voi vetää hieman alaspäin, jotta näkee menevätkö tipat korvaan. Tiputtamisen jälkeen on hyvä maata ainakin 30 sekuntia paikallaan, jotta tipat eivät valuisi heti korvasta ulos. Jos toinen korva on tulehtunut, käsitellään se samalla tavalla. Tippapullo ei saisi koskettaa korvaa, koska pulloon voi tarttua epäpuhtauksia.

Silmätulehdusten hoidossa käytetään silmätippoja ja -voiteita. Myös allergian hoidossa voidaan käyttää paikallisesti vaikuttavia silmätippoja. Tipat kannattaa tiputtaa lapsen ollessa selin makuulla, pää taivutettuna taaksepäin. Tipat tiputetaan silmään vetämällä alaluomea varovasti alaspäin ja samalla kehotetaan lasta katsomaan ylöspäin. Kun tippa on tiputettu, suljetaan silmä ja painetaan kevyesti silmän sisänurkasta. Näin estetään tipan karkaaminen kyynelkanavaan ja tehostetaan lääkkeen vaikutusta. Jos tiputat useita tippoja samaan silmään, kannattaa tippojen välillä pitää tauko.

Jos tipan annostelu ei onnistu voit koittaa edellä mainitulla tavalla, voit kokeilla seuraavaa. Pyydä lasta sulkemaan silmät ja tiputa tippa luomien rakoon. Tämän jälkeen lapsi saa avata silmät ja tippa tippuu silmään.

Nenään annostellaan nenätippoja ja nenäsumutteita joita käytetään tukkoisen nenän ja allergioiden paikallishoidossa. Ennen nenätippojen tai -sumutteen antoa on hyvä pyyhkiä ja niistää lapsen nenä. Mahdollista karstaisuutta voi myös lievittää käyttämällä apteekista saatavia keittosuolatippoja ennen lääketippojen antoa. Nenätippoja annosteltaessa lapsi otetaan syliin tai asetetaan selin makuulle ja päätä käännetään riittävästi taaksepäin. Jos päätä ei taivuteta riittävästi tipat valuvat nieluun, mikä tuntuu epämiellyttävältä. Tippojen tiputuksen jälkeen lapsi käännetään vatsalleen. Tiputuspipettiin kannattaa ottaa vain se määrä lääkettä, mikä ohjeessa määrätään, ettei lääkettä tule annosteltua liikaa.

 
 
 
 
 
Kun nenäsumute otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön tai jos sitä ei ole käytetty viikkoon, sumutetaan muutama suihkaus ilmaan tasaisen annoksen saamiseksi. Nenäsumute annosteltaessa lapsen pää kannattaa tavuttaa hieman eteenpäin. Toinen sierain suljetaan ja lääke sumutetaan avoimeen sieraimeen samalla sisään hengittäen.

VINKKEJÄ

  • Pese aina kädet ennen kuin annostelet lääkkeitä silmiin tai korviin
  • Lämmitä jääkaapissa säilytettäviä valmisteita käsiesi välissä, kylmä tippa on epämiellyttävä
  • Jos samaan silmään täytyy tiputtaa useita tippoja, annostele ne tippa kerrallaan, silmän sisänurkkaa välillä painaen.
  • Kerta-annospipetit on tarkoitettu kerta-annosteluun, yhdestä pipetistä riittää usein molempiin silmiin. Älä käytä pipettiin mahdollisesti jäänyttä lääkeainetta seuraavalla annostelukerralla vaan kerää pipetit erikseen ja tuo ne apteekkiin hävitettäväksi.
  • Korviin ja silmiin annosteltavilla valmisteilla on rajallinen säilyvyys. Kerta-annospipetit säilyvät yleensä pidempään kuin tippapullot.

 

 

 

PERÄPUIKOT

Peräpuikkoja käytetään tavallisesti lapsen kivun ja kuumeen hoitoon. Peräpuikot eli supot annostellaan syvälle peräsuoleen josta lääkeaine imeytyy verenkiertoon. Lääkeaineiden imeytyminen on yleensä huonompaa ja hitaampaa peräpuikoista kuin suun kautta otettavista valmisteista. Suositeltavampaa onkin käyttää suun kautta otettavia valmisteita. Peräpuikot ovat kuitenkin käyttökelpoisia, jos lapsi oksentaa. Myös tajuttoman tai esimerkiksi epilepsiakouristuskohtauksen hoidossa käytetään peräpuikkoja tai peräruiskeita. Ummetuksen hoitoon käytettävän peräruiskeen vaikutus on nopea ja paikallinen.

VINKKEJÄ

  • Jos peräpuikko on hieman sulanut, sen voi pistää hetkeksi jääkaappiin kovettumaan
  • Peräpuikon kärjen voi liukastuttaa perusvoiteella, jolloin se on helpompi annostella
  • Jos peräpuikon joutuu puolittamaan, puolitus kannattaa tehdä pituussuunnassa
  • Peräpuikko on vietävä tarpeeksi syvällä peräsuoleen, että se ei luiskahda pois
  • Peräsuolen pitäisi myös olla tyhjänä ulosteesta

 

MUITA LÄÄKEMUOTOJA

Hengitettäviä lääkkeitä käytetään yleisimmin astman hoitoon. Hengitettäviä lääkkeitä on useita erilaisia ja on tärkeää osata käyttää lääkettä oikein. Tietoja laitteiden ja lääkkeiden oikeasta käytöstä saat pakkausselosteesta, lääkäriltä ja apteekista. Lääkkeenotto tekniikka on hyvä kerrata sopivin väliajoin ja erityisesti jos tuntuu että astma ei ole tasapainossa. Lapsille on saatavissa apuvälineitä (ns. tilanjatkeita) laitteiden oikeaan käyttöön, joiden avulla lapsi voi hengittää lääkettä omaan tahtiin eikä sisään hengityksen ajoittaminen ole niin tärkeää.

 
 
 
 
 
 
 

Voiteilla, geeleillä ja emulsiovoiteilla on useita käyttötarkoituksia. Niitä käytetään muun muassa erilaisten ihottumien ja kuivan ihon hoitoon. Kuivan ihon hoitoon käytettäviä perusvoiteita käytetään useita kertoja päivässä kokovartalolle. Lääkevoiteita käytetään määrätyille ihoalueille annetun ohjeen mukaan. Lääkeainetta sisältävän voiteen jälkeen on tärkeää pestä kädet ja varottava, että voidetta ei joudu silmiin tai suuhun. Voitelun jälkeen on hyvä antaa voiteen imeytyä ihoon ennen kuin peittää voidellun alueen vaatteilla.

 
 
 
 
Lapsilla diabetes I:n hoidossa käytettävä insuliini pistetään ihon alle, mistä se pääsee imeytymään suoraan verenkiertoon. Lapsen on hyvä opetella itse pistostekniikka ja verensokerin mittaaminen mahdollisimman pian. Neulat ovat hyvin ohuita eikä pistäminen juuri tunnu.

Lähteet ja lisätietoja

» Lääkekasvatus

» Lasten lääkehoidon ongelma tilanteita Lääketietokeskus

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.