Lääkkeen ottaminen

Yleisin lääkkeiden annostelureitti on suun kautta tapahtuva lääkitys. Suun kautta tapahtuvan annostelun etu on sen helppous. Valtaosa lääkkeistä käytetäänkin nieltävinä tabletteina tai kapseleina. Suunkautta tapahtuvan annostelun lisäksi muita annostelureittejä ovat peräsuoleen (rektaalinen), injektiot (laskimeen, ihon alle, lihakseen jne.), nenään, suun limakalvoille, silmiin, ihon kautta jne.

Tabletit ja kapselit

Tabletit ja kapselit niellään kokonaisena ellei toisin sanota. Ota lääke joko seisten tai istuen ja huuhtele alas runsaalla vedellä. Kun lääke käsketään ottamaan tyhjään mahaan, tulee olla vähintään kaksi tuntia väliä edelliseen ruokailuun. Jos lääkkeen kanssa on nielemisvaikeuksia, kannattaa asia ottaa esille lääkärin kanssa jotta voidaan etsiä helpommin nieltävää valmistetta.

Tabletti- ja kapselimuotoja:

Depot: lääke vapautuu hitaasti.
Retard: hidastettu lääkkeen vapautuminen.
Prolongatum: pitkitetty vapautuminen.
Slow: hidas vaikutus.
Entero: lääkeaine vapautuu vasta ohutsuolessa. Lääke tulee ottaa aina tyhjään vatsaan veden kera, jotta imeytyminen olisi optimaalinen.
Resoribletti: kielenaluslääke.
Poretabletti: tabletti liuotetaan puoleen lasiin vettä

Tipat

Nenätipat laitetaan sieraimiin kyljellään maaten tai makuullaan pää alaspäin kallistettuna. Silmätipat laitetaan pää taaksepäin kevyesti taivutettuna. Katso, että tippa menee silmään eikä luomelle. Jotkut tipat/voiteet pyydetään laittamaan alaluomen sisäpinnalle, jolloin räpytysrefleksikin jää pienemmäksi. Silmäkulmaa sormella painaen estät kyynelkiertoa ja varmistat lääkkeen vaikutuksen.

Lääkegeelit

Kipugeelin määrätty senttimetrimäärä puristetaan geeliputkilosta hoidettavalle alueelle ja hierotaan, kunnes geeli on kokonaan imeytynyt.

Hormonigeeliä puristetaan putkilosta/pussista ja sivellään mahdollisimman laajalle ihoalueelle (esim. vatsalle, reisiin, käsivarsiin tai olkapäille). Tämä on tärkeää, koska lääke imeytyy ja tehoaa vain riittävän laajalle ihoalueelle siveltynä. Geelin tulee antaa kuivua useita minuutteja ennen kuin vaatteet puetaan päälle.

Puikot

Puikkojen avulla lääkeainetta annostellaan emättimeen ja peräaukkoon. Pakkauksissa on valmistajan ohjeet. Puikon voi ohjeen salliessa puolittaa pituussuunnassa.

Lääkelaastarit

Laastarin lääkeaineesta riippuen suositellaan eri kehonosia liimauspinnaksi, tarkasta pakkausselosteesta valmistajan suositus. Liimauskohdan tulee olla kuiva, karvaton ja terve (ei punoitusta, rikkeymiä, ihottumaa). Tarkasta, että laastari liimautuu kunnolla koko alueelta. Laastari kannattaa poistaa saunan ajaksi.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.