Lääkemuodot

Suun kautta otettavat lääkkeet

Suussa vaikuttavat lääkkeet
Korviin, silmiin ja nenään annosteltavat lääkkeet
Hengitysteihin annosteltavat lääkkeet
Ulkoisesti käytettävät lääkkeet
Peräsuoleen annosteltavat lääkkeet
Emättimeen annosteltavat lääkkeet
Injektioina ja infuusiona annettavat lääkkeet
Implantaatit

Suun kautta otettavat lääkkeet

Tabletti on jauheseoksesta puristettu, nieltäväksi tarkoitettu lääkevalmiste, jossa vaikuttavan aineen lisäksi on erilaisia apuaineita. Tabletti voi olla muodoltaan pyöreä, pitkänomainen, soikea tai kulmikas, litteä tai linssimäinen. Siinä voi olla jakouurre puolittamista varten. Tabletti voi olla päällystämätön tai se voi olla päällystetty ohuella kalvolla, jotta lääkeaineen paha maku ei tuntuisi suussa. Kun tabletti niellään, sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta tabletti ei tarttuisi ruokatorveen. Tabletissa oleva lääkeaine imeytyy tabletin hajottua ja liuettua mahalaukussa.

Pilleri on liukenevasta lääkeaineesta tehty pieni pallo, joka on tarkoitettu nieltäväksi. Aikaisemmin lääkepillerit valmistettiin käsityönä apteekissa. Nykyisin Lääkelaitos mainitsee pillerin lääkemuotona ainoastaan antroposofisten valmisteiden luettelossa, jolloin kyseessä ovat perinteiseen tapaan valmistetut lääkepillerit. Puhekielessä pilleri-nimitystä käytetään lähinnä tabletin synonyyminä (esim. ehkäisypilleri, kun tarkoitetaan ehkäisytablettia).

Depottabletti eli retard-tabletti on muuten tavallisen tabletin kaltainen, mutta se on päällystetty veteen liukenemattomalla kalvolla. Kalvon ansiosta tabletti alkaa hajota ja liueta vasta ruoansulatuskanavassa, jossa lääkeaine vapautuu hitaasti ja lääke vaikuttaa pitkään. Pitkävaikutteisuuden ansiosta lääkettä pitää ottaa yleensä vain yksi annos päivässä. Depottabletti tulee niellä kokonaisena ja sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta tabletti ei tarttuisi ruokatorveen.

Enterotabletti on depottabletin kaltainen, mutta päällystetty kestävämmin, jolloin tabletti kulkee liukenematta mahalaukun läpi ja sen sisältämä lääkeaine alkaa imeytyä vasta ohutsuolessa. Näin ollen tabletti ei ärsytä mahaa eikä lääkeaine tuhoudu mahan happamissa olosuhteissa. Enterotabletti tulee nielaista kokonaisena ja sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta tabletti ei tarttuisi ruokatorveen.

Kapselit

Kapselissa on gelatiinista eli liivatteesta valmistettu kova tai pehmeä kuori, jonka sisälle jauhemaisessa, rakeisessa tai nestemäisessä muodossa olevat lääke- ja apuaineet on suljettu. Kapseli tulee nielaista kokonaisena ja sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta kapseli ei tarttuisi ruokatorveen. Kapselin kuori sulaa mahalaukussa, jolloin lääkeaine vapautuu ja alkaa imeytyä. Mikäli kapselin nieleminen kokonaisena ei onnistu, sen voi tarvittaessa avata ja sekoittaa sisällön ruokaan tai nesteeseen. Pehmeäkuorisia, nestemäistä lääkeainetta sisältäviä kapseleita ei suositella avattavaksi.

Depotkapseli on muuten tavallisen kapselin kaltainen, mutta sen päällys alkaa hajota ja lääkeaine liueta vasta ruoansulatuskanavassa, jossa lääkeaine vapautuu hitaasti ja lääke vaikuttaa pitkään. Lääkeainepitoisuus säilyy näin tasaisena pitkän ajan, joten yleensä yksi lääkekapseli päivässä riittää. Depotkapseli tulee nielaista kokonaisena ja sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta kapseli ei tarttuisi ruokatorveen.

Depotkapselia ei saa avata eikä sen sisältöä sekoittaa mihinkään ennen nauttimista.

Enterokpseli on depotkapselin kaltainen, mutta päällystetty mahahappoja kestävällä materiaalilla, jolloin kapseli kulkee liukenematta mahalaukun läpi ja sen sisältämä lääkeaine alkaa imeytyä vasta ohutsuolessa. Enterokapselin lääkeaine ei näin ollen ärsytä mahaa eikä lääkeaine tuhoudu mahan hapoissa. Enterokapseli tulee nielaista kokonaisena ja sen kanssa tulisi nauttia noin lasillinen vettä tai muuta nestettä, jotta kapseli ei tarttuisi ruokatorveen. Enterokapselia ei saa avata eikä sen sisältöä sekoittaa mihinkään ennen nauttimista.

Poretabletti on jauheseoksesta puristettu lääkevalmiste, joka on tehty nopeasti veteen liukenevaksi. Poretabletti liuotetaan lasilliseen vettä ja lääke nautitaan juomana. Lääke imeytyy mahalaukussa ja vaikutus alkaa nopeasti. Poretabletit ärsyttävät mahaa yleensä vähemmän kuin tavalliset tabletit

Purutabletti on jauheseoksesta puristettu lääkevalmiste, joka on tarkoitettu pureskeltavaksi ja nieltäväksi. Purutabletin sisältämä lääkeaine imeytyy sekä suusta, mahalaukusta että ohutsuolesta. Purutablettiin lisätään yleensä apuaineita, jotka tekevät tabletin hyvänmakuiseksi.

Imeskelytabletti on suussa liukenemaan tarkoitettu tabletti, jonka lääkeaineet vaikuttavat paikallisesti suussa ja nielussa. Imeskelytabletteja käytetään esimerkiksi kurkkukivun hoitoon sekä suun ja nielun limakalvovaurioiden hoitoon.

Resoribletti eli kielenalustabletti on suussa liukenemaan tarkoitettu tabletti, joka asetetaan kielen alle tai ikenen ja posken väliin, missä se sulaa. Lääke imeytyy suun limakalvolta verenkiertoon ja alkaa vaikuttaa nopeasti. Lääkeaine ei ole tarkoitettu paikallisesti vaikuttavaksi. Esim. rasitusrintakivun hoidossa käytettävät ns. nitrot ovat resoribletteja. Resoriblettia ei pidä pureskella eikä nielaista.Jauheet

Jauheet ovat jauhomaisia lääkevalmisteita, jotka on usein annosteltu valmiiksi pieniin annospusseihin tai jauhe on tarkoitettu annosteltavaksi pakkauksen mukana tulevalla mitalla. Jauheen voi niellä sellaisenaan runsaan nesteen, esim. vesilasillisen kera, tai jauheen voi sekoittaa ensin veteen ja juoda. Lääke imeytyy mahalaukussa ja vaikutus alkaa nopeasti.

Oraaliliuos eli oraalisuspensio on nestemäinen lääkemuoto, joka nautitaan suun kautta. Se voi sisältää yhtä tai useampaa vaikuttavaa ainetta. Oraaliliuos voi olla valmiiksi sekoitettua tai se voidaan valmistaa jauheesta tai rakeista veteen sekoittamalla. Sekoittaminen tapahtuu yleensä apteekissa ennen asiakkaalle toimittamista. Kun lääkejauhe tai rakeet liukenevat täysin nesteeseen, syntyy juokseva tai jogurttimainen oraalineste, josta käytetään myös nimitystä mikstuura. Jossain valmisteissa jauhe on tarkoitettu sekoittumaan veteen liukenematta niin, että tuloksena on lietemäinen suspensio, jossa kiinteät hiukkaset laskeutuvat vähitellen pullon pohjalle. Lääkepulloa on tällöin ravisteltava huolellisesti ennen käyttöä, jotta ainesosat sekoittuisivat keskenään. Monet varsinkin lapsille tarkoitetut oraaliliuokset on makeutettu ja värjätty houkutteleviksi. Oraaliliuosten annokset ilmoitetaan millilitroissa jaTipat annostelu tapahtuu joko ruiskulla, pipetillä, annosmitalla tai -lusikalla.

Tipat ovat suun kautta otettava lääkemuoto, jota käytetään, mikäli lääkkeen annosteltava määrä on pieni tai lääkkeen nauttiminen on hankalaa esimerkiksi tabletteina. Annostelu tapahtuu lääkepakkauksen sisältämän tiputuslaitteen avulla. Tippoja voi sekoittaa tarvittaessa esimerkiksi mehuun tai veteen

Suussa vaikuttavat lääkkeet

Suuvoiteet

Suuvoiteita, suugeelejä ja suupastoja käytetään suun alueen vaurioihin. Niitä levitetään suun limakalvoille, jossa ne pääsevät vaikuttamaan paikallisesti. Geeli on hyytelömäistä ja pasta tahnamaista. Voide sisältää usein rasvaa.

Suuvedet ja kurlausvedet ovat suun tai nielun huuhtelussa paikallisesti käytettäviä lääkevalmisteita. Useimmiten ne syljetään pois huuhtelun tai kurlauksen jälkeen. On olemassa myös kurlausvesiä, jotka voi niellä.Lääkepurukumit

Lääkepurukumit voivat vaikuttaa joko verenkierron välityksellä tai paikallisesti. Esimerkiksi nikotiinipurukumin nikotiini imeytyy suun limakalvoilta ja vaikuttaa sen jälkeen verenkierron välityksellä. Sitä vastoin esimerkiksi fluoripurukumin vaikutus kohdentuu paikallisesti hampaiden pinnalle eikä fluori imeydy verenkiertoon.

Bukkaalitabletit vaikuttavat paikallisesti suun limakalvolla. Niitä käytetään tavallisesti suun kivuliaiden limakalvomuutosten eli aftojen hoidossa. Bukkaalitabletit kiinnittyvät suun limakalvolle tulehtuneeseen kohtaan. Niitä ei saa pureskella eikä niellä.

Suusumute

Suusumute eli suusuihke suihkutetaan kielelle, jolloin vaikuttavat aineet imeytyvät nopeasti limakalvon kautta verenkiertoon. Tämä on mm. yksi rasitusrintakivun lääkkeenä käytettävän ns. nitron annostelumuoto. Suusumutetta kielelle suihkautettaessa on pidätettävä hengitystä, ettei lääkeainetta joutuisi sisäänhengityksen mukana keuhkoihin. Suusuihkeita käytetään myös suun limakalvojen paikallishoitoon ja hengityksen raikastamiseen, jolloin mukana ei ole verenkiertoon imeytyviä aineita.

Imeskelytabletti on suussa liukenemaan tarkoitettu tabletti, jonka lääkeaineet vaikuttavat paikallisesti suussa ja nielussa. Imeskelytabletteja käytetään esimerkiksi kurkkukivun hoitoon sekä suun ja nielun limakalvovaurioiden hoitoon. Niitä ei ole tarkoitettu pureskeltavaksi eikä nieltäväksi.

Silmiin, korviin ja nenään annosteltavat lääkkeet

Silmätipat

Silmätipat annostellaan tiputtamalla silmään alaluomen sisään. Tiputtaminen onnistuu parhaiten, kun taivuttaa päätä taaksepäin, vetää alaluomea sormella hiukan alaspäin siten, että silmäluomen ja silmän väliin muodostuu "tasku". Avattu tippapullo käännetään ylösalaisin ja alaluomen sisään tiputetaan ohjeen mukainen määrä tippoja. Jos pullo on pehmeää muovia, sitä voi puristaa kevyesti. Pullon kärjellä ei saa koskettaa silmää eikä silmäluomea. Silmätippapulloa saa käyttää vain yksi henkilö. Tippapullon avaamisen jälkeen lääke säilyy käyttökelpoisena yleensä vain yhden kuukauden ajan, joten pakkaukseen on hyvä merkitä avaamispäivä. Pakkauksen säilytysohjetta lämpötilan osalta pitää noudattaa. Mikäli silmätipat on annosteltu kerta-annospipetteihin, annos on käytettävä välittömästi kerta-annospipetin avaamisen jälkeen, koska pipeteissä oleva lääke ei sisällä säilytysaineita.

Silmävoide annostellaan alaluomen sisään tai sivellään silmäluomen reunaan esimerkiksi luomitulehduksen yhteydessä. Silmävoiteita voidaan annostella useita kertoja päivässä, mutta tavallisimmin voide laitetaan illalla nukkumaan mennessä, koska se voi hetkeksi sumentaa näköä. Näkö palautuu normaaliksi parissa minuutissa, kun voide on liuennut silmän pintaan. Silmävoiteet säilyvät yleensä yhden kuukauden avaamisen jälkeen, joten pakkaukseen on hyvä merkitä käyttöönottopäivä.

Silmävesi ovat silmien hautomiseen tai huuhteluun tarkoitettu nestemäinen lääke. Huuhtelua voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun silmään on mennyt jotain vierasta ainetta. Silmävesien säilyvyys on rajallinen, esimerkiksi kaksi kuukautta pullon avaamisesta, tarkemmat tiedot löytyvät pakkauksesta.

Silmälamellit ovat pieniä puikon tai levyn muotoisia lääkevalmisteita, jotka asetetaan tavallisesti alaluomen sisään. Valmistemuotoa käytetään lähinnä tiettyjen sairauksien yhteydessä sekä joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena ilmenevän kuivasilmäisyyden hoitoon. Silmälamelleja käytettäessä tulee välttää silmien hieromista, jotta lamelli ei poistuisi silmästä. Lamellin kanssa voi käyttää myös ns. keinokyyneleitä eli silmän kostutukseen tarkoitettuja tippoja.

Korvatippoja tiputetaan korvakäytävään, jossa ne vaikuttavat paikallisesti. Yleensä pulloa pitää ravistaa hyvin juuri ennen käyttöä. Jos pullo on säilytetty jääkaapissa, se on hyvä lämmittää käsissä ennen tippojen laittamista niin, että liuos tiputettaessa on vähintään huoneenlämpöistä. Korvatippoja tiputettaessa maataan kyljellään tai kallistetaan päätä hoidettava korva ylöspäin. Tipat annostellaan korvaan painamalla pulloa kevyesti, kuitenkin niin, ettei pullon kärki kosketa korvakäytävää. Päätä on pidettävä tässä asennossa lääkepakkauksessa olevan ohjeen mukainen aika, jotta tipat leviäisivät hyvin korvakäytävän alueelle. Tarvittaessa korvatippojen annostelun voi tehdä myös sijoittamalla korvakäytävään korvatippaliuokseen kostutetun vanutupon. Tippapullon avaamisen jälkeen lääke säilyy käyttökelpoisena yleensä vain yhden kuukauden ajan, joten pakkaukseen on hyvä merkitä avaamispäivä.

Korvavoiteita käytetään paikallisesti korvakäytävään. Tarvittaessa korvavoiteen annostelun voi tehdä myös sijoittamalla korvakäytävään voiteeseen kostutetun vanutupon. Tuubin avaamisen jälkeen lääke säilyy käyttökelpoisena yleensä vain yhden kuukauden ajan, joten pakkaukseen on hyvä merkitä avaamispäivä.

Korvasumutteita käytetään ulkokorvan tulehduksen paikallishoitoon. Lääkepullosta painetaan yksi sumuteannos, joka suunnataan korvakäytävän sisään. Ennen ensimmäistä käyttökertaa pumppua tulee painaa 6-10 kertaa, kunnes se antaa hienojakoista sumutetta. Mikäli avattua pakkausta ei ole käytetty viikkoon edellisestä sumutuksesta, tulee pumppua painaa pari kertaa ennen lääkkeen ottamista.

Nenätipat ovat paikallisesti nenän limakalvolla vaikuttamaan tarkoitettuja lääkkeitä. Niitä tiputetaan erityisen annostelijan eli tiputtimen avulla. Nenätipat voivat olla myös kerta-annospipeteissä, joissa on yleensä yhden hoitokerran mukainen määrä lääkettä.

Nenäsumute annostellaan nenän limakalvolle, jossa se vaikuttaa paikallisesti. Ennen sumuttamista nenä on syytä niistää tyhjäksi. Annostelijaa on hyvä koesumuttaa pari kertaa, jotta suihku saadaan tasaiseksi. Sumutepullon kärki viedään kevyesti sieraimeen ja sumutetaan ohjeen mukainen määrä. Sumute on hyvä annostella pystyasennossa suuntaamalla suihke nenäontelon suuntaisesti. Sama toistetaan yleensä kumpaankin sieraimeen. Lapselle annosteltaessa hänet asetetaan istumaan tai otetaan syliin.

Nenävoiteet annostellaan nenän limakalvolle paikallisesti. Pieni määrä voidetta pannaan kumpaankin sieraimeen, jonka jälkeen sieraimet suljetaan painamalla sieraimia sivulta yhteen hetken ajan. Näin voide leviää sieraimissa.

Nenäpuikot ovat sauvan tai kartion muotoisia lääkevalmisteita, joista vapautunut lääkeaine vaikuttaa paikallisesti nenäonteloissa.

Hengitysteihin annosteltavat lääkkeet

Inhalaatiosumute on lääkemuoto, jota käytetään annostelemaan lääkeainetta suoraan keuhkoihin erilaisissa keuhkosairauksissa kuten astmassa. Lääke annostellaan painesäiliöstä sisäänhengityksen avulla. Oikea inhalointitekniikka on tärkeää lääkkeen käytössä.

Inhalaatiojauheet ovat keuhkoihin annosteltavia erilaisten keuhkosairauksien lääkkeitä, joissa lääkeaine on jauhemaisessa muodossa. Inhalaatiojauheita käytetään sisään hengittämällä, mutta hengitystekniikka on hiukan erilainen kuin inhalaatiosumutteissa.

Höyryhengitys on vilustumissairauksissa perinteinen hoitokeino. Pelkän veden ohella voi käyttää veteen lisättäviä lääkevalmisteita, jotka sisältävät helposti höyrystyviä, limaa irrottavia eteerisiä öljyjä. Varovaisuutta on syytä noudattaa höyryhengityksessä, että kuuma vesihöyry ei polta nenän limakalvoja.

Ulkoisesti käytettävät lääkkeet

Geelit, emulsiovoiteet, voiteet ja pastat ovat pehmeitä tai puolikiinteitä iholle levitettäviä lääkevalmisteita.

Geelit ovat vesi- tai alkoholipohjaisia ja läpikuultavia tuotteita.

Emulsiovoiteet sisältävät rasvaa ja vettä. Mitä enemmän ne sisältävät vettä, sitä juoksevampaa niiden rakenne on. Voiteet ovat rasvapohjaisia, joten ne ovat emulsiovoiteita paksumpia.

Pastoissa on runsaasti rasvapohjaan sekoitettua kiinteää ainetta. Voiteet ja emulsiovoiteet voivat olla myös ns. perusvoiteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita. Perusvoiteet on tarkoitettu ihottumien tai kuivan ihon hoitoon. Iholle levitettäviä lääkkeellisiä lääkevalmisteita on yleensä saatavilla useampaa eri lääkemuotoa eli sekä emulsiovoiteina että voiteina. Lääkemuodon valintakriteereinä ovat valmisteen käyttöajankohta (yö vai päivä) ja hoidettavan ihoalueen paksuus. Lääkkeellisiä iholle levitettäviä lääkemuotoja voidaan käyttää tukemaan suun kautta otettavaa hoitoa tai sen sijasta esimerkiksi allergisessa ihottumassa.

Puuterit ovat iholle, limakalvoille tai haavoihin siroteltavia lääkkeitä.

Nesteet, liuokset, sumutteet ovat iholle annosteltavia nesteitä, jotka voivat poiketa toisistaan koostumukseltaan ja viskositeetiltaan. Nesteitä voidaan myös sumuttaa iholle. Päänahkaan voidaan käyttää nesteitä, jotka tiputetaan tai sivellään hiuksiin tehtyihin.

Shampoot eli lääkeshampoot on tarkoitettu hierottavaksi hiuspohjaan. Shampoon tulee antaa vaikuttaa hetken hiuspohjassa, ja sitten se tulee huuhdella huolellisesti pois.

Lääkelaastareissa on säiliö, josta vaikuttava lääkeaine vapautuu kalvon läpi hitaasti ja imeytyy ihon läpi verenkiertoon. Laastarin käyttötarkoitus määrittelee paikan, johon laastari kiinnitetään; esimerkiksi nitrolaastari kiinnitetään rintaan, matkapahoinvointilaastari korvan taakse ja puudutelaastari ennen rokotusta pistoskohtaa puuduttamaan. Laastarit kiinnitetään puhtaalle, kuivalle ja karvattomalle iholle.

Peräsuoleen annosteltavat lääkkeet

Peräpuikko eli suppo on paikallisesti vaikuttava tai peräsuolen limakalvolta verenkiertoon imeytyvä lääke. Peräpuikkojen käyttö on tarkoituksenmukaista silloin, kun suun kautta ei voida annostella lääkettä esimerkiksi voimakkaan oksentelun vuoksi. Peräpuikkoja voidaan käyttää paikallisesti esimerkiksi peräpukamien hoitoon tai verenkierron välityksellä esimerkiksi migreenikivun hoitoon. Mikäli peräpuikko (vain rasva- tai vahapuikko) joudutaan jakamaan, se tulee tehdä varovaisesti pitkittäissuunnassa.

Rektaalivoiteet ovat peräsuolen sulkijalihaksen sisä- tai ulkopuolelle levitettäväksi tarkoitettuja voiteita, jotka vaikuttavat paikallisesti peräsuolen limakalvoilla. Rektaalivoiteita käytetään yleensä peräpukamien tai peräaukon haavaumien hoitoon. Voidepakkauksissa on mukana kärkikappaleet, joka kierretään voideputken suulle. Sen avulla voide saadaan riittävän syvälle peräsuoleen.

Peräruiskeet ovat peräsuoleen annosteltavia nestemäisiä valmisteita. Nestemäärä ruiskeissa vaihtelee. Pienoisperäruiskeissa nestettä voi olla vain muutama millilitra, kun taas peräsuolen tyhjentämiseen käytettävissä peräruiskeissa nestettä on 120 tai 240 millilitraa. Peräruiskeita käytetään mm. ummetuksen hoitoon.

Emättimeen annosteltavat lääkkeet

Emätinpuikot ovat valmisteita, jotka on tarkoitettu vaikuttamaan paikallisesti. Emätinpuikkojen ohella on olemassa emätintamponeja, jotka sisältävät yhden annoksen verran lääkeainetta. Asettimen avulla emätinpuikon asettaminen mahdollisimman syvälle emättimeen on helpointa. Lääkepakkauksissa ei ole aina erillistä asetinta, jolloin puikot tulee asettaa emättimeen käsin. Emätinpuikkoja käytetään mm. hiivatulehduksen ja vaihdevuosioireiden paikallishoitoon.

Emätinvoiteet ovat pehmeitä emulsiovoiteita. Emätinvoide laitetaan emättimeen erillisellä asettimella, joka on aina lääkepakkauksen mukana.

Emätinrenkaat ovat käytössä hormonivalmisteiden annostuksessa. Emätinrengas asetetaan syvälle emättimeen, jossa se vapauttaa hitaasti hormonia. Emätinrengas vaihdetaan määräajoin uuteen.

Injektioina ja infuusiona annettavat lääkkeet

Injektionesteet ovat ruiskun ja neulan avulla annettuja lääkeannoksia. Injektiopaikka määrittelee vaikutuksen alkamisnopeuden. Laskimoon annosteltaessa vaikutus alkaa kaikkein nopeimmin. Injektioita voidaan myös annostella ihon alle tai lihakseen. Tavallisimmin injektion annostelee joko lääkäri tai sairaanhoitaja. Pistettävät sokeritautilääkkeet eli insuliinit potilas pistää itse.

Infuusionesteet ovat kyseessä, kun annostellaan suuri määrä lääkettä laskimoon.

Implantaatit

Implantaatit asetetaan kudokseen, ja niistä vapautuu tietty lääkeainemäärä hitaasti. Lääkeaine imeytyy kudokseen. Implantaatit ovat usein tabletin tai sauvan muotoisia. Käyttötarkoituksen mukaan niiden asentamispaikka voi olla esimerkiksi vatsan tai käsivarren ihon alla.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.