Apuvälineitä lääkkeiden annosteluun

lääkeannostelija, dosettiLääkeannostelijat

Lääkkeiden annostelun avuksi on saatavissa erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat päivittäistä lääkkeiden ottoa. Kun käytössä on monia erilaisia lääkkeitä, joita annostellaan useita kertoja päivässä, ei ole aina helppoa muistaa tuliko lääke otettua vai ei. Lääkeannostelija eli dosetti helpottaa arkea. Lääkeannostelijoita on saatavana erikokoisia ja erilaisiin tarkoituksiin.

Pienet lääkeannostelijat kulkevat helposti mukana, ja niihin voi tavallisesti jakaa viikon lääkkeet. Jokaiseen lokeroon mahtuu muutama tabletti, mutta annostelun ajankohtaa ei ole yleensä eritelty. Suurempi kokoisten annostelijoiden lokeroihin mahtuu useita tabletteja ja kapseleita ja ne soveltuvat neljästi päivässä tapahtuvaan annosteluun. Aamu, aamupäivä, iltapäivä ja ilta tableteille löytyy niistä oma lokeronsa. Lääkeannostelijoita voi tietenkin käyttää oman lääkityksen mukaisesti, jolloin annostelijan merkinnöistä ei kannata välittää. Kehittyneimmissä lääkeannostelijoissa on mukana lääkkeiden annostelun muistutus joka tapahtuu ääni- ja valomerkein.

Annostelijoita on saatavissa erivärisiä, jolloin annostelijat eivät sekoitu helposti keskenään jos taloudessa on useampia annostelijoita. Monissa annostelijoissa on myös mahdollisuus käyttää lapsilukkoa, joka estää annostelijan avaamisen. Myös lämpöherkille valmisteille kuten insuliineille on saatavissa omia säilytyskoteloita. Nämä ovat käteviä, jos lähdetään matkalle kuumiin tai kylmiin olosuhteisiin. Kuumissa olosuhteissa säilytyskotelo pitää lääkkeen viileänä ja kylmissä estää jäätymisen.

Tablettien puolittajat ja murskaajat

Tabletin halkaisija, puolittaja Monet tabletit ovat pieniä ja liukkaita ja niitä on hankala jakaa, erityisesti jos näkökyky on heikko ja kädet tärisevät. Tablettien puolittamista helpottamaan on olemassa tabletin puolittajia, joiden avulla on helppo jakaa tabletit. Tabletin puolikkaat jäävät myös siististi puolittajan sisälle, eivätkä murene niin helposti, koska puolittajan leikkuri on ohut ja terävä. Lääkkeiden puolittamisessa on aina muistettava, että kaikkia valmisteita ei saa jakaa. Lääkevalmiste on voitu päällystää kalvolla, jonka tarkoitus on suojata lääkeainetta mahahapon hajottavalta vaikutuksesta (entero-valmisteet). Jos kalvo rikkoutuu ennen valmisteen nielemistä, lääke ei tehoa. Toiset valmisteet (depot-valmisteet) on tarkoitettu vapauttamaan lääkeaine hitaasti ja tasaisesti lääkevalmisteesta. Jos tällainen valmiste rikkoutuu, voi siitä seurata yliannostus, kun kaikki lääkeaine vapautuu kerrallaan yhdessä paikassa. Tieto onko lääkevalmiste puolitettavissa vai pitääkö se niellä kokonaisena löytyy pakkausselosteesta. Voit kysyä myös apteekista on voiko lääkkeesi puolittaa.

Apteekista on myös saatavissa murskain, jonka avulla tabletteja voi murskata jauheeksi. Tablettien murskaamista koskevat samat säännöt kuin puolittamista, eli kaikkia valmisteita ei saa murskata. Murskaaja on käyttökelpoinen pienten lasten ja eläinten lääkkeiden annossa, jolloin tablettijauhe yleensä liuotetaan veteen ja juodaan. On hyvä muistaa, että tablettien murskaaminen voi tuoda lääkkeen pahan maun esiin, kun tabletin rakenne hajoaa.

Silmätippojen tiputusavut

Monet lääkeyhtiöt valmistavat omiin valmisteisiinsa sopivia tippojen tiputusapuja, jotka helpottavat tippojen tiputusta ja joskus myös tippapullojen avaamista. Tiputusavut helpottavat kohdentamaan tipat silmään, vaikka kädet tärisisivät. Tiputusapuja ja opastusta niiden käytössä saa apteekeista.

Apuvälineitä reumaatikoille ja näkövammaisille

Osassa valmisteissa on saatavina sekä foliopakkaukset, että lääkepurkit joissa on reumakorkki. Apteekissa kannattaa pyytää purkkipakkausta, jos tablettien läpipainaminen tai avaaminen foliosta on hankalaa. Silmätippojen tiputusavut auttavat myös näkövammaisia silmätippojen tiputuksessa. Näkövammaisille diabeetikoille on myös saatavana puhuvia verensokerimittareita. Kysy lisää diabetesyhdistyksestä tai näkövammaisten keskusliitosta.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.