Verenohennuslääkkeet

Verenohennuslääkkeitä eli antikoagulantteja käytetään veritulppien syntymisen ehkäisyyn ja niiden hoitoon. Lääkkeet hidastavat veren hyytymistä ja ehkäisevät trombien eli verihyytymien muodostumisen. Käytetyin verenohennuslääke on varfariinia sisältävä Marevan (kauppanimi). Uusia lääkeitä on tulossa tai tullut markkinoille, jotka muuttavat lääkityksen seurantaa radikaalisti. 

Lääkettä on saatava kahtena eri vahvuutena: Marevan 3 mg (sininen tabletti) ja Marevan forte 5 mg (punainen tabletti). Annos säädetään aina yksilöllisesti, koska lääkkeen tarve vaihtelee eri ihmisillä. Molemmissa tableteissa on jakouurre, joten tabletit on helppo puolittaa, jos annos vaatii sitä. Hoidon pituus voi vaihdellen kolmesta kuukaudesta aina elinikäiseen hoitoon.

Päivittäinen kokonaislääkeannos riippuu veren hyytymistä mittaavasta verikokeesta ns. INR-arvosta (International Normalized Ratio). Hoidon alussa INR-verikoe otetaan noin viikon välein, myöhemmin potilaskohtaisen annoksen vakiinnuttua noin 1-2 kuukauden välein. Marevanin annostusta ei saa muuttaa ilman lääkärin ohjeita.

Yleensä INR-arvo pyritään pitämään 2.0 – 3.0 välillä, mutta hoitoalue voi olla joissakin tapauksissa suurempi tai pienempi. Jos INR-arvo on liian korkea, veren hyytyminen estyy ja vaarana on verenvuoto. Jos taas INR-arvo on liian matala, lääke ei suojaa riittävästi veritulppia vastaan. Muutokset lääkkeen annoksessa tulevat näkyviin INR-arvoissa parin päivän viivellä.

Jos Marevan-hoidon aikana ulosteet muuttuvat mustiksi, tulee voimakasta vatsakipuja ja heikotusta tai nenä- tai ienverenvuotoa on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös verivirtsaisuuden, veriulosteiden, verioksentelun ja tavallista runsaampien tai pitkittyneen kuukautisvuodon yhteydessä on otettava yhteyttä lääkäriin. Nämä voivat olla merkkejä liiallisesta varfariinivaikutuksesta, jolloin vaarana ovat myös sisäiset verenvuodot. Lääkärin ohjeen mukaan Marevan-hoito voidaan keskeyttää ja antaa tarvittaessa K-vitamiinia, joka on Marevanin vastavaikuttaja.

Hoidossa huomioitavia asioita

Marevan-hoito pysyy hyvässä tasapainossa, jos elämäntavat ovat säännölliset. Hoito ei vaadi elämäntapojen muutosta, tärkeintä on että elämäntavat on vakaat.

Alkoholia voi käyttää kohtuudella: 1–2 olutta tai viinilasillista ei sekoita Marevan-hoitoa. Runsas alkoholin käyttö voi kuitenkin olla vaarallista.
K-vitamiinin saanti vaikuttaa Marevanin hoitotasapainoon. K-vitamiinin saannin tulisikin siis olla mahdollisimman tasaista. Äkillisiä ruokavalion muutoksia onkin vältettävä. Monet kasvisruoat sisältävät paljon K-vitamiinia. Kasvisruokia ei tarvitse siis välttää, mutta suuret muutokset kasvisruoan syönnin määrissä voivat vaikuttaa hoitotasapainoon.

Marevan ja muut lääkkeet + luontaistuotteet

Marevanilla on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, luontaistuotteiden, rohdosvalmisten ja ravintolisien kanssa. Monet valmisteet myös vaikuttavat veren hyytymiseen ja sitä kautta Marevan-hoitoon. Mainitse siis aina lääkärille ja apteekissa, että sinulla on käytössä Marevan-lääke. Usein tihentynyt INR-arvo seuranta on tarpeen uusia lääkkeitä aloitettaessa.

Tulehduskipulääke asetyylisalisyylihappo (Aspirin, Disperin, Primaspan, kauppanimiä) lisäävät verenvuotoriskiä, eikä niitä tule käyttää yhdessä Marevan-hoidon kanssa. Myös muut tulehduskipulääkkeet (Burana, Ketorin, Voltaren, kauppanimiä) voivat lisätä verenvuotovaaraa. Neuvottele aina lääkärisi kanssa muiden lääkkeiden käytöstä.

Parasetamolivalmisteet (Panadol, Paracetamol-ratiopharm, Para-tabs, kauppanimiä) soveltuvat tilapäisesti kivun ja kuumeen hoitoon. Säännöllisessä käytössä nekin voivat vaikuttaa INR-arvoihin. Luontaistuotteet ja rohdosvalmisteet (esim. omega-3 kalaöljyt, valkosipuliuutteet ja mäkikuismavalmisteet) voivat vaikuttaa Marevan-hoitoon.

Marevan-hoitokorttia, johon voi merkitä INR-arvot ja tablettien annostuksen saa lääkäriltä ja apteekeista. Marevan-hoidon opasta saa tilata Sydänliitosta. Opas selvittää veren hyytymistä ehkäisevän hoidon ja sitä tukevan ruokavalion pääperiaatteet. Mukana myös ohjeet INR-arvon määrittämiseen pikamittarilla.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.