Uudet diabeteslääkkeet saattavat hidastaa munuaistaudin etenemistä

Uudet SGLT2-diabeteslääkkeet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa myös aikuistyypin diabetesta sairastavien munuaisongelmiin. Tuoreen tutkimuksen perusteella yhteys havaitaan riippumatta siitä, miten hyvin lääkitys vaikuttaa veren glukoositasoihin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kanagliflotsiini-nimistä SGLT-2:n estäjiin lukeutuvaa lääkettä, joka estää munuaistiehyissä glukoosin imeytymistä takaisin verenkiertoon. Näin ollen glukoosia erittyy tavallista enemmän virtsaan ja veren glukoosipitoisuus pienenee.

Kun tutkijat vertasivat kanagliflotsiinilääkitykselle satunnaistettuja potilaisiin, jotka saivat toisenlaista, eri tavalla vaikuttavaa diabeteslääkettä (glimepiridi), kanagliflotsiinia saaneiden munuaistoiminta heikkeni hitaammin kahden vuoden lääkityksen aikana. Suotuisat munuaisvaikutukset eivät todennäköisesti selittyneet glukoositasojen parantumisella, sillä kummatkin lääkkeet olivat suurin piirtein yhtä hyviä glukoosivaikutuksiltaan.

Tulokset viittaavat kanagliflotsiinin voivan hidastaa aikuistyypin diabetesta potevien munuaistaudin etenemistä, mutta havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Vielä ei myöskään tiedetä koskevatko havainnot myös muita SGLT-2:n estäjiä. Jos tulokset kuitenkin varmistuvat, voi uusista diabeteslääkkeistä olla suuri apu munuaistaudin vaarassa oleville diabetespotilaille.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä. Siihen osallistuneet 1 200 potilasta satunnaistettiin saamaan päivittäin joko 100 mg kanagliflotsiinia, 300 mg kanagliflotsiinia tai glimepiridia kahden vuoden ajan. Kaikki potilaat saivat lisäksi metformiini-diabeteslääkettä.

Lähde: Journal of the American Society of Nephrology 2016;DOI:10.1681/ASN.2016030278

Lue lisää:

Katso lista suun kautta otettavista diabeteslääkkeistä

Metformiini-diabeteslääke voi ehkäistä haimasyöpää

Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle

5 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Järjetöntä touhua tuo diabetes 2:n hoito nykyään. Jos lautaselta poistaa ylimääräisen glukoosin (tärkkelyksen) ennen syöntiä, se on nykyisten hoitosuositusten mukaan huono ja tuomittava asia. Mutta syömisen jälkeen se on hienoa ja mahtavaa kun lääkkeen avulla virtsataan sama syöty glukoosi pois. Tottakai se parantaa munuaisten toimintaa, samoin kuin vähätärkkelyksinen ruokavaliokin parantaa.
Vierailija (ei varmistettu)
Kakkostyypin diabetes. Ei aikuistyypin! Diabetesta kun on monta versiota. On yli 60 vuotiaita jotka sairastuu LADA tyyppiin myös. Joten aikuistyypin diabetes on harhaan johtava. Onko tehty minkäälaisia tutkimuksia siitä miten tämä lääke vaikuttaa ykköstyyppeihin? Voisiko siitä olla apua ykköstyypeille joilla on nefropatiaa?
Vierailija (ei varmistettu)
mikä ja miksi
Vierailija (ei varmistettu)
Vähän näitä diabeetikot lukee, vai koetaanko tämä sairaus vähäpätöiseksi/ei vakavaksi. Ei monta kysyjää, mistä tällainen piittaamattomuus? Minä otan tosissaan, tautikaverini paapomisen. En saanut tukea mistään, "kun viimein uskottiin, kyllä teki tiukkaa". Kantapäänkautta olen sairauteni herraksi päässyt. Sokerilla ja muilla makeutusaineilla maustettuja ruokia/juomia kierrän kaukaa. Miksi yleensä näitä käytetään jokaisessa tuotteessa, olipa leivät tai jälkiruuat jopa vitamiinit, ja paljon paljon muuta? Pakotetaan kaikki imeläkivensyöntiin. Diabetes keskuksen kursseillakin ohjeistetaan kaikkia ruokia syömään, samoin sairaaloissa, "siellä ei tarjotakaan eriruokia" jos ei syö saa olla ilman.
Vierailija (ei varmistettu)
2 tyypin diabetestä ei oikeastaan ole. Kyseessä on sokeriyliannostus josta voi parantua yksinkertaisesti vähentämällä hiilihydraatteja, esimerkiksi karppaamalla. Vähentäessä sokereita tulee myös lääkitystä vähentää koska vaarana on hypoglykemia. Yliannostuksesta toipuminen voi vaatia melko pitkänkin karpin. Menetelmä toimii ajanmittaan jopa niin hyvin että ajoittainen korkea sokeriannos ei välttämättä aiheuta mitään oireita.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.