Tiatsidien diabetesriskit kumoutuvat amiloridilla

Diureetteihin kuuluvat tiatsidilääkkeet alentavat verenpainetta, mutta niiden haittavaikutuksena potilaiden veren glukoositasot nousevat, mikä suurentaa diabeteksen vaaraa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tätä tiatsidien haittaa pystytään vähentämään, jos tiatsidin lisäksi potilaalle annetaan toista diureettia, amiloridia. Näiden lääkkeiden yhteysvaikutuksesta myös potilaan verenpaine laskee paremmin.

Tutkijoiden havainto on hyvin tervetullut, sillä tiatsidien käyttöä on rajoitettu niihin liittyvän diabetesriskin vuoksi, vaikka ne muuten ovatkin käyttökelpoisia verenpainelääkkeitä. Amiloridi puolestaan on osin unohdettu diureetti, joka aina silloin tällöin nostaa päätään hyödyllisten ominaisuuksiensa johdosta.

Tulosten perusteella pelkkää amiloridia saavien potilaiden veren glukoosipitoisuudet pysyvät paremmalla tasolla kuin tiatsidilla (hydroklooritiatsidi) hoidettujen. Amiloridin suotuisat vaikutukset näkyvät kuitenkin myös potilailla, joita hoidetaan kummallakin lääkkeellä. Verenpaineen hoidossa amiloridi on puolestaan yhtä tehokas kuin tiatsidi, mutta yhdessä otettuna niiden teho on parempi kuin pelkän tiatsidin.

Kyseisten lääkkeiden hyvä yhteispeli johtuu todennäköisesti niiden erilaisista vaikutuksista elimistön kaliumtasoihin. Tiatsidit vähentävät kaliumia, mikä samalla todennäköisesti heikentää glukoosiaineenvaihduntaa. Amiloridi puolestaan on kaliumia säästävä diureetti. Osalla potilaista amiloridin käyttöön voi liittyä myös haitallista kaliumin pitoisuuden liiallista suurenemista. Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena amiloridin ja tiatsidin yhdistelmähoidon paremmuudesta verrattuna pelkkään tiatsidilääkitykseen ja suosittavat yhdistelmää ensisijaiseksi lääkitykseksi kaikille diureetteja tarvitseville verenpainepotilaille.

Tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 400 verenpainepotilasta, jotka saivat 24 viikon ajan joko 10 mg amiloridia, 25 mg hydroklooritiatsidia tai 5 mg amiloridia ja 12,5 mg hydroklooritiatsidia. Kaikkien ryhmien annostus tuplattiin tutkimuksen puolivälissä.

Lähde: Lancet Diabetes & Endocrinology 2015

Lue lisää:

Statiinit ja diureetit voivat altistaa diabetekselle

Lääkeopas: Nesteenpoistolääkkeet eli diureetit

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Tiatsidit on pyllystä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.