Suomalaiset eivät tiedä mitä lääkettä käyttää mihinkin vaivaan

Suomen Farmasialiiton mukaan kuluttajien kyvyissä on suuria yksilöllisiä eroja valita omaan sairauden hoitoonsa sopiva itsehoitolääke. Itsehoitolääkkeiden turvallisuuteen ei vaikuta pelkästään itse lääke vaan myös muu käytössä oleva lääkitys sekä olemassa olevat muut sairaudet. Itsehoitolääkkeen turvallisuus tulisikin arvioida jokaisen kansalaisen kohdalla erikseen. Farmaseutit ja proviisorit puuttuvat päivittäin tapauksiin, joissa itsehoito on voinut vain pitkittää lääkärin vastaanottoa vaativan sairauden oikeanlaista hoitoa.

”Tilanne on itse asiassa aika ongelmallinen. Muun muassa silmätulehduksen vuoksi rähmiviä silmiä itsenäisesti hoitavia asiakkaita tavataan apteekeissa usein, ja heitä ohjataan lääkärin pakeille hakemaan silmätulehdukseen sopivat reseptilääkkeet. Tai ummetuslääkkeen liikakäytöstä johtuvaa ripulointia saatetaan tulla hoitamaan apteekista saatavalla ripulilääkkeellä. Tyypillisimpiin tahattomiin väärinkäytöksiin kuuluvat myös kipulääkkeiden ohella allergia-, vatsa- ja flunssalääkkeet sekä kortisonivoiteet”, liiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström kertoo.

Apteekkien farmaseuteilla ja proviisoreilla on useita tehokkaita työkaluja, joilla auttaa asiakasta lääkkeiden tehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön. Työvälineitä löytyy perinteisestä henkilökohtaisesta neuvonnasta sähköisiin tietokantoihin ja videoihin. Yleistymässä ovat myös ajanvarauksella toimivat tarkemmat palvelutapaamiset.

”Vain apteekissa saa asiantuntevaa neuvontaa, ja siellä osataan myös ohjata asiakas tarvittaessa lääkäriin”, Kvarnström painottaa.

Päivittäistavarakauppa ry:n teettämässä DRA Consultingin tekemässä asiantuntijaselvityksessä arvioitiin itsehoitolääkkeitä lääkitysturvallisuuden näkökulmasta. Lue lisää selvityksestä.

Lähde: Farmasialiiton tiedote 17.3.2015

Lue lisää:

Itsehoitolääke voi olla myrkky!

Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö

Lääke ja alkoholi

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.