Noudata lääkkeiden annosteluohjeita - Liika lääke on liikaa maksalle

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. On tärkeä noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi vahingoittaa maksaa. Myös luontaistuotteet voivat aiheuttaa vaurioita.

Maksa paiskii hommia urakalla. Sillä on yli 500 tehtävää. Illalla päätä kivistää, eikä annosteluohjetta jaksa lukea. Kannattaisi. Kipulääke liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä.

Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Äkillinen maksavaurio iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Pidä huolta maksasi hyvinvoinnista noudattamalla lääkkeiden annosteluohjeita sekä välttämällä alkoholia ja ylipainoa.

– Oikea lääke hyvästä, liika lääke pahasta, runoilee Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa www.mahtimaksa.fi.

Lääke tai luontaistuote voi vaurioittaa maksaa

Lääkkeet kulkevat maksan kautta. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin.

Lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan. On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Hoitavalle lääkärille on kerrottava kaikista käytössä olevista lääkkeistä. Varsinkin ikääntyneiden ja jo maksasairauteen sairastuneiden kannattaa olla varovaisia.

– Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksina. Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila HUS:sta.

Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa.

Luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Ne voivat lisätä tai vähentää lääkkeen tehoa. Luontaistuotteet voivat myös yksinään vaurioittaa maksaa. Vauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria. Luontaistuotteita ei tutkita lääkkeiden tavoin.

Luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ei ole aina varmaa tietoa, minkä vuoksi niitä kannattaa välttää.

Suun kautta otettavien tuotteiden lisäksi myös paikallisesti ihosairauksien hoitoon tarkoitetut rohdosvalmisteet saattavat olla maksalle haitallisia.

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Mahtimaksa seikkailee Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa osoitteessa www.mahtimaksa.fi.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vahingollisia. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Kannattaa noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita ja poimia vain sieniä, jotka tunnistaa syötäväksi.

Lähde: Munuais- ja maksaliiton tiedote 8.5.2015

Lue lisää:

Munuaisten vajaatoiminta, tietopaketti

Munuaisten ja virtsaelinten sairaudet, tietopaketti

Syövästä selviytynyt: ”Tulevaisuus on tässä ja nyt”

Varhaiseen dialyysiin liittyy riskejä

Munuaissairauden ennustekijät pätevät iästä riippumatta

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.