Liian kalliit lääkkeet? Pitäisi uskaltaa kysyä, kirjoitanko halvempaa lääkettä, sanoo lääkäri

Osa verenpainelääkkeisiin liittyvistä sivuvaikutuksista saattaa jäädä huomaamatta, ellei ammattilainen osaa niitä etsiä. Professori Päivi Korhosen mukaan myös hinta voi olla ”piilevä sivuvaikutus” – liian kallis lääke voi jäädä jopa ottamatta.

Hiljakkoin Helsingin Sanomissa julkaistiin juttu, jossa piispa Irja Askola kertoo epätoivoisesta äidistä, joka on menettänyt työnsä ja miehensä. Äiti joutuu valitsemaan, onko rahaa ostaa itselle verenpainelääkkeitä vai lapselle aamiaisjogurttia.

Myös professori Korhonen luki jutun.

– Ehkä hinta-asiat jäävät herkästi lääkäreiltä hoksaamatta. Me emme varmaankaan osaa tarpeeksi ajatella rahaa määrätessämme lääkettä, vaikka monesta valmisteesta olisi olemassa huokea vaihtoehto.

Pitäisikö lääkärin kysyä potilaalta suoraan, kirjoitanko halvempaa vai hintavampaa lääkettä?

– Kyllä varmaan pitäisi. Silläkin uhalla, että potilas voi suuttua.

Esimerkiksi verenpainelääke losartaani maksaa noin 25 euroa kolmessa kuukaudessa kuukaudessa ja uudempi lääke on monin verroin kalliimpi, noin 69 euroa. Iso hintaero on myös edullisimman ja kalleimman ACE-estäjän välillä.

– Puhutaan hoitomyöntyvyydestä ja siitä, ottaako potilas lääkkeensä vai ei. Jos on kallis lääke, voi tulla vaara siihen, ottaako esimerkiksi puolikkaan lääkkeen vai ottaako lääkettä joka päivä ollenkaan.

Ehkä jonkinlaista hintatietoisuutta olisi syytä opettaa jo lääkärien peruskoulutuksessa, arvioi Korhonen (kuvassa alla).


 

Ei voi tuudittautua turhaan luuloon

Ehkä rahasta puhuminen potilaan kanssa voi olla lääkäreille tabu, arvelee Korhonen. Ja lisäksi potilaan voi olla vaikea kertoa lääkärille, ettei itse asiassa syö lääkkeitään. Molemmilla lienee usein jonkinlainen sisäsyntyinen tarve miellyttää toinen toistaan – niin potilaalla lääkäriään kuin lääkärillä potilastaan.

Verenpainetauti on kuitenkin Suomen yleisin hoidettavissa oleva riskitekijä. Miljoona suomalaista syö verenpainelääkkeitä, mutta heistä vain puolet on hoitotavoitteessaan. Varmaan yhtenä tekijänä tässä on se, etteivät potilaat syö lääkkeitään niin hyvin, kuin luulemme.

Potilaat saattavat esimerkiksi lopettaa lääkityksen omin päin tai pitää taukoja lääkityksestä. Korhonen kuitenkin muistuttaa, että vain otettu lääke voi auttaa.

Tiedätkö nämä? Poimintoja verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksista

Korhonen nostaa esille muun muassa seuraavat verenpainelääkkeiden mahdolliset sivuvaikutukset:

Tiatsididiureetit ja mahdolliset elektrolyyttihäiriöt (kalium, natrium). Diureetit ovat nesteenpoistolääkkeitä.

ACE:n estäjillä ja ATR:n salpaajilla munuaisten vajaatoiminnan kehittymisen vaara osalla potilaista (potilailla, jotka ovat dehydroituneet eli menettäneet runsaasti kehon nesteitä tai joilla on munuaisvaltimon ahtauma  molemmissa tai ainoassa toimivassa munuaisessa).

Jos potilaalla on useita eri lääkkeitä, mahdolliset yhteisvaikutukset. Esim. greippimehua on joskus syytä välttää verenpainelääkkeen kanssa. Jos joidenkin kalsiumsalpaajien käyttäjä aloittaa makrolidiantibiootin tai sienilääkkeen tai hän käyttää greippimehua, kalsiumsalpaajan veripitoisuus voi nousta korkeaksi. Verenpainelääkkeen vaikutus voi siis olla tässä vaiheessa liian voimakas ja verenpaine saattaa laskea liikaa.

Beetasalpaajan vaikutus voi joskus olla yllättävän vahva ja esimerkiksi laskea sykettä liikaa. Maksan eliminaatioentsyymien aktiivisuus vaihtelee yksilöiden välillä. Osalla potilaista lääkkeen pitoisuus saattaa nousta normaalia suuremmaksi: tällaisia ns. hidasmetaboloijia on arviolta 5–7 prosenttia suomalaisista. Ns. nopeilla metaboloijilla beetasalpaajan vaikutus taas voi jäädä heikoksi.


 

Ovatko verenpainelääkkeet yksi- vai kaksiteräinen miekka?

Korhonen puhui Tampereen Lääkäripäivillä 2016 aiheesta ”Verenpainelääkkeet – yksi- vai kaksiteräinen miekka?”.

Miten siis on?

– Verenpainelääkkeet ovat vähän molempia. ”Yksiteräinen miekka” siinä mielessä, että saadaan paineet laskemaan, mutta ”kaksiteräinen” siltä kannalta, että voi tulla sivuvaikutuksia, joista osa saattaa olla jopa vaarallisia.

Toisaalta Korhosella on se tuntuma, että sivuvaikutuksista puhutaan ehkä joskus liikaakin: lääkärit saattavat olla jopa hanakampia vaihtamaan lääkettä, kuin potilas edes haluaisi. Ehkä lääkettä ei tarvitse välttämättä vaihtaa, jos esimerkiksi vähäisestä nilkkojen turpoamisesta tai kuivasta yskästä ei ole haittaa potilaan arjen kannalta, muita sivuvaikutuksia ei ole ja lääke onnistuu perustehtävässään eli verenpaineen laskemisessa.
 

Lääkkeetön hoito ei riitä, jos paine ei laske

Uusin kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suositus kehottaa aloittamaan lääkkeen aikaisemmin, kuin on ollut tapana, kertaa Korhonen.

– Joskus on varmaan tehty niin, että on vain seurattu ja seurattu eikä tehty mitään. Jos verenpaine on 140/90 tai yli eikä 4–6 kuukauden lääkkeettömällä hoidolla paine laske, tulisi lääkitys aloittaa.

– Kannattaa ottaa potilas vaikka kahden kuukauden välein kontrolliin niin kauan, että tavoite saavutettaisiin, etteivät potilaat jää vaille vaikutuksia esimerkiksi tehottoman lääkkeen kanssa tai kärsimään sivuvaikutuksista.

Nykyään suositellaan, että käytetään kustakin verenpainelääkkeestä pienintä tehoavaa annosta. Mieluummin kuin nostetaan yhden lääkkeen annosta, liitetään rinnalle toinen lääke pienellä annoksella, sanoo Korhonen.


Lähteet:

Korhosen haastattelu Tampereen Lääkäripäivillä 2016

Helsingin Sanomat

Kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suositus (22.9.2014)

Lue myös:

Voiko verenpaine olla liian matala?

Miten saan vähemmän suolaa?

Tunnista verenpaineen riskit

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Läksin muutamaksi viikoksi lomalle Venäjälle ja hankin tiedot omia lääkkeitäni vastaavista lääkkeistä ammatti-ihmiseltä. Matkalla huomattavasti halvemmat lääkkeet käytössä ja kotiin tuomisina vitamiinit ja itsehoitotuotteet mm. Kivunhoitoon. Rahan säästö on huomattava,
Vierailija (ei varmistettu)
Mitäpä noista lääkkeiden sivuvaikutuksista kirjoitellaan kun "lääkärit" ainakin jotkut eivät lotkauta korviaan jos lääkettä käyttävä potilas valittaa lääkkeiden aiheuttamista huomattavistakin sivuvaikutuksista. Sehän riittää että terveyskeskuslääkäri tuijottaa vaan tietokoneen monitooriin sen jälkeen kun on kätellyt potilasta. Ja potilas maksaa turhasta käynnistä 20 euroa joka kerta???? Lääkärillä kiinteä palkka teki jotain tai ei niin palkka juoksee!!!!
Vierailija (ei varmistettu)
Hyvä huomata näinpäin myös, mutta lääkärit eivät myöskään suosittele hintavia lääkkeitä pitkäaikaissairauksiin, kun ajattelevat, ettei potilas niitä halua hinnan takia hankkia. Itselleni vasta 4. lääkäri suositteli kallista lääkettä (ei verenpaine). Sain siihen sitten myöhemmin 100% korvattavuuden, mutta teho oli sen verran parempaa ainakin omalla kohdallani ja lääkekatto olisi tullut myös itsemaksaen puolessa vuodessa täyteen, joten ei niin kovin kallis sitten kuitenkaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.