Rauhoittavina ja unilääkkeinä käytettävät bentsodiatsepiinit eivät aiheuta dementiaa - huoli osoittautui vääräksi

Rauhoittavat bentsodiatsepiini-lääkkeet eivät yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurenna riskiä sairastua dementiaan, vaikka niin on epäilty. Havainto on tervetullut, sillä bentsodiatsepiinit ovat yleinen lääke varsinkin iäkkäillä.Bentsodiatsepiineja käytetään mm. ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon, mutta ne saattavat aiheuttaa monia haittavaikutuksia kuten kaatuilua, sekavuutta ja muistin heikkenemistä. Joissain tutkimuksissa lääkitykset on yhdistetty myös suurentuneeseen dementiariskiin.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa dementiariski oli hieman suurentunut lyhyitä betsodiatsepiinikuureja saaneilla, mutta ei potilailla, joiden lääkitykset kestivät pitkään.Jos bentsodiatsepiinit todella suurentaisivat dementiariskiä, riskin pitäisi olla selvästi suurempi pitkään lääkkeitä käyttäneillä, tutkijat kirjoittavat. Näin ollen on epätodennäköistä, että pieniinkään annoksiin ja lyhyisiin lääkityksiin liitetty vaikutus johtuisi bentsodiatsepiineista.


Todennäköisempää on, että yhteys selittyy sillä, että lääkkeillä hoidetaan varhaiseen dementiaan kuuluvia ns. prodromaalisia oireita.


Yhdysvaltalaisten tutkimus perustui 3 400 yli 65-vuotiaan seitsenvuotiseen seurantaan. Tutkijoilla oli käytössään apteekkirekisteritiedot osallistujien käyttämistä lääkkeistä kymmenen vuoden ajalta.Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.Uutispalvelu DuodecimLähde: BMJ 2016;352:i90Lue myösLääkeopas: Rauhoittavina ja unilääkkeinä käytettävät bentsodiatsepiinit

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Ei herranjestas! Te uskotte vieläkin yhdysvaltalaisten tutkimuksia? Nehän on kaikki töissä lääkefirmoilla, tottakai niiden mielestä ne ei aiheuta dementtiaa. Kuhan saahaa lisää porukkaa syömään bentsoja ja muuta roskaa niin ei kaaju miljardibisnes

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.