OPTINATE SEPTIMUM

OSTEOPOROOSIN ELI LUUKADON LÄÄKKEET Sanofi Oy M05BA07

Vaikuttava aine

Jokainen kalvopäällysteinen tabletti sisältää 35 mg risedronaattinatriumia.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään naisilla osteoporoosin eli luukadon hidastamiseen ja hoitoon sekä tähän liittyvien nikama- ja lonkkamurtumien estoon vaihdevuosien jälkeen. Lääkettä voidaan käyttää myös miesten osteoporoosin hoitoon. Lääkkeestä voi olla hyötyä myös niille, jotka käyttävät pitkäaikaisesti kortisonilääkitystä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tabletti kerran viikossa, aina samana viikonpäivänä.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan kerran viikossa, aina samana viikonpäivänä. Tabletti niellään vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäistä ruokaa, muuta lääkettä tai juomaa (vettä lukuun ottamatta). Potilaan tulee ilmoittaa lääkärille lääkehoidon aikana ilmenevistä reisi-, lonkka- tai nivuskivuista. Jos tabletin ottaminen valittuna päivänä unohtuu, otetaan se heti muistettaessa. Sen jälkeen palataan alkuperäiseen aikatauluun. Samana päivänä ei saa ottaa kahta tablettia. Tabletti niellään kokonaisena, eikä sitä saa imeskellä tai pureskella. Vatsaan kulkeutumisen helpottamiseksi tabletti on otettava pystyasennossa vesilasillisen kera. Makuulle ei saa asettua puoleen tuntiin tabletin ottamisen jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke estää luukudoksessa luuta hajottavien solujen toimintaa ja hidastaa siten luun hajoamista sekä vähentää luuston haurastumista. Jatkuvan hoidon seurauksena luumassa kasvaa ja luukadosta johtuvien murtumien vaara pienenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, mahavaivat ja lihaskivut. Lääkkeen käyttö on keskeytettävä, jos tulee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä. Nämä voivat olla oire ruokatorven tulehduksesta tai haavaumasta. Potilaan tulee ilmoittaa lääkärille lääkehoidon aikana ilmenevistä reisi-, lonkka- tai nivuskivuista. Ei vaikuta ajokykyyn tai koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Soikea, vaaleanoranssi, kooltaan 11,7 x 5,8 mm kalvopäällysteinen tabletti, jossa on merkintä RSN toisella puolella ja 35 mg toisella puolella.

tabletti, kalvopäällysteinen 5 mg 28 fol 39.02 Reseptilääke Sairausvakuutuslain mukaan peruskorvattava. Sairausvakuutuslain mukaan korvataan 35 prosenttia.
tabletti, kalvopäällysteinen 35 mg 12 fol 107.56