FOSAMAX

OSTEOPOROOSIN ELI LUUKADON LÄÄKKEET MSD M05BA04

Vaikuttava aine

alendronaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään osteoporoosin eli luukadon hidastamiseen ja hoitoon naisilla ja miehillä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annos on yleensä yksi tabletti kerran päivässä. Ei lapsille eikä nuorille.

Lääkkeen ottaminen

Otettava pelkän veden kanssa vähintään puoli tuntia ennen päivän ensimmäisen ruoan, juoman, muun lääkkeen tai vitamiini/kivennäisainevalmisteen nauttimista. Muut juomat (myös kivennäisvesi), ruoka ja mm. antasidit todennäköisesti huonontavat Fosamaxin imeytymistä.Lääkkeen kulun helpottamiseksi ja ruokatorviärsytyksen vähentämiseksi:

  • tabletti otetaan aamulla täyden vesilasillisen kanssa, ja vasta ylösnousun jälkeen
  • tablettia ei saa pureskella eikä sen saa antaa liueta suussa
  • makuulle ei saa asettua ennen päivän ensimmäistä ruokailua eikä ruokailla saa ennen kuin tabletin ottamisesta on kulunut vähintään 30 minuuttia
  • tablettia ei saa ottaa nukkumaan mennessä eikä aamulla ennen ylösnousua.

Vaikutustapa

Alendronaatti hakeutuu verenkierron mukana luuhun, jossa se estää luuta hajottavien solujen toimintaa. Täten lääke hidastaa luun hajoamista ja vähentää luuston haurastumista. Jatkuvan hoidon seurauksena luumassa kasvaa ja luukadosta johtuvien murtumien vaara pienenee.

Haittavaikutukset

Hoidon alussa saattaa ilmaantua mm. vatsaoireita, päänsärkyä tai lihas- ja nivelkipuja. Käyttö on keskeytettävä ja otettava yhteys lääkäriin, jos tulee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä. Nämä voivat olla oire ruokatorven tulehduksesta tai haavaumasta.Pitkäaikainen käyttö saattaa joskus aiheuttaa reisiluun murtumia. Jos hoidon aikana kokee kipua, heikkoutta tai muutoin epämukavaa oloa reidessä, lonkassi tai nivusissa, asiasta pitää ilmoittaa lääkärille. Tällaiset oireet saattavat olla varhaisia merkkejä mahdollisesta reisiluun murtumasta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabletit säilytetään huoneenlämmössä, +15-+25 asteessa.

Ulkonäkö

Valkoinen tai luonnonvalkoinen soikea tabletti, jonka toinen puoli on sileä ja toisella puolella on merkintä ‘936'.