Tulli varoittaa liikkeellä olevasta karfentaniilista – pelkkä käsittely voi tappaa

Tulli ilmoittaa takavarikoineensa erittäin vaarallista karfentaniilia, joka on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampi opioidi. Muualla maailmassa kafrentaniilia on myyty huumausaineena, ja on mahdollista, että näin tehdään myös Suomessa.

Liikkeellä oleva karfentaniili on fentanyylien ryhmään kuuluva synteettinen opioidi, joka lamauttaa keskushermoston. Karfentaniili imeytyy hengityksen ja ihokosketuksen kautta, joten se voi aiheuttaa äkillisen kuolemaan johtavan tukehtumisen jo käsiteltäessä.

Karfentaniilia ei ole Suomessa luokiteltu huumausaineeksi, vaan sitä käytetään laillisesti eläinlääkinnässä, esimerkiksi suurten tuotantoeläinten tainnutukseen. Karfentaniilin käyttö ihmisten lääkkeenä ei ole turvallista, sillä se on niin vahvaa, että jo noin 0,03 milligrammaa riittää tappamaan aikuisen ihmisen.

Edullinen hinta tehoon nähden pyörittää markkinoita

Erittäin vaarallista karfentaniilia käytetään huumausaineena sen edullisen hinnan takia. Kilon voi saada muutamalla tuhannella eurolla, ja nettimarkkinoilla tukkuhinnasta voi saada jopa tuhatkertaisen tuoton.

Verkkokaupoissa aine liikkuu jauheena ja nesteeseen liuotettuna. Esimerkiksi 50 milligrammasta saa jopa 1670 aikuisen ihmisen tappavaa annosta, siinä missä esimerkiksi tappava määrä heroiinia on noin 30 milligrammaa.

Karfentaniililöydöksiä on raportoineet kesäkuun loppuun mennessä muun muassa Ruotsi, Belgia, Latvia, Liettua, Viro, ja Iso-Britannia, Norja ja Serbia. Myös käyttöön liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu ympäri maailmaa.

Lähde: Tulli varoittaa erittäin vaarallisesta lääkeaineesta karfentaniilista – lääkeaineen pelkkä käsittely voi johtaa kuolemaan

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: