Lasten vahingossa ottamat lääkkeet

Myrkytystietokeskukseen vuonna 1996 tulleet, lasten vahingossa ottamia lääkkeitä koskeneet yleisimmät tiedustelut: 15 kysytyintä lääkeainetta tai lääkevalmistetta.

©Myrkytystietokeskus

LääkeMyrkyllisyys lapselleToimintaohjeita
NATRIUMFLUORIDI eli lasten FLUORITABLETIT (Fludent, Fluorilette)Alle 12 tablettia/lapsen painokilo on vaaraton annos. Pienikin määrä fluoridia voi kuitenkin aiheuttaa vatsaoireita, erityisesti oksentelua ½-2 tunnin kuluessa tablettien ottamisesta.Alle 12 tablettia/kg: 1-2 lasia maitoa sekä nautittua tablettimäärää vastaava tauko tablettien käytössä.

12 tablettia/kg tai enemmän: yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
SANASOL-mikstuura (monivitamiinivalmiste)Kerta-annoksena vaaraton. Sisältää makeutusaineena sorbitolia, joka voi aiheuttaa ripulia.Nautittua määrää vastaava tauko lääkkeen käytössä. Lääkehiiltä* voi antaa sorbitolin aiheuttaman ripulin estoon.
LUNERIN-mikstuura (antihistamiini)Alle 25 ml mikstuuraa joko ei aiheuta myrkytysoireita tai se voi aiheuttaa lieviä oireita, kuten väsymystä tai huonovointisuutta.Alle 25 ml: kotihoito.

Yli 25 ml: lääkehiiltä* ja yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
VITOL-tipat ja kapselit (A- ja D-vitamiinivalmiste)20 ml:n pakkaus on kerta-annoksena vaaraton, samoin alle 150 kapselin annos.Nautittua määrää vastaava tauko lääkkeen käytössä.
D-VITAMIINI, lasten valmisteet (Deetipat, Devitol, Jekovit)Kerta-annoksena vaarattomia.Nautittua määrää vastaava tauko lääkkeen käytössä.
IBUPROFEENI (mm. Buracaps, Burana, Burana-C, Ibusal, Ibumax, Ibuxin)Alle 100 mg/lapsen painokilo ei aiheuta myrkytystä. Jos annos on tätä suurempi, voi myrkytysoireita tulla.Jos annos ylittää 100 mg/kg, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
PARASETAMOLI (mm. Panadol, Para-Tabs)Jo 2-3 aikuisten parasetamolitablettia voi aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen. Sen sijaan lapsille tarkoitetut valmisteet aiheuttavat harvoin myrkytyksen.Tarkista AINA myrkytysvaara joko Myrkytystietokeskuksesta tai lääkäriltä.
NITROTABLETIT, kielen alla sulatettavat1-2 tablettia on nieltynä melko vaaraton annos, joka voi aiheuttaa ihon punoitusta ja verenpaineen laskusta johtuvaa lievää huimausta sekä päänsärkyä.1-2 tablettia: kotihoito.

Yli 2 tablettia: lääkehiiltä* ja yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
NASOLIN ja OTRIVIN nenätipat ja suihkeet, eli ksylometatsoliinia sisältävät valmisteetMyrkytys on mahdollinen sekä suun kautta että nenän limakalvoilta otettuna. Alle puolivuotiaat ovat erityisen herkkiä saamaan myrkytysoireita yliannoksista.Yliannos suun kautta: lääkehiiltä* ja yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.

Yliannos nenän limakalvoilta: lääkäriin, jos oireita.
AMOKSISILLIINI -antibiootti. (mm. Amorion, Amoxin, Penalta)Ei yleensä aiheuta myrkytystä suurinakaan annoksina. Vatsaoireet ovat kuitenkin mahdollisia.Kotihoito, ellei ripuli edellytä lääkäriin hakeutumista. Lääkehiiltä* voi antaa tarvittaessa vatsaoireiden ehkäisemiseksi.
NAPROKSEENI -kipulääke. (mm. Alpoxen, Naprometin, Naxopren, Pronaxen)1-2 tablettia (500 mg) tai 20-40 ml mikstuuraa (25 mg/ml) ei aiheuta myrkytystä, mutta voi aiheuttaa lieviä vatsaoireita ja väsymystä.2 tablettia tai alle 40 ml mikstuuraa: ei toimenpiteitä. Yli 2 tablettia tai yli 40 ml mikstuuraa: yhteys Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
EHKÄISYTABLETITKerta-annoksina vaarattomia.Ei toimenpiteitä.
BAFUCIN-imeskelytabletitYhden pakkauksen (25 tabl) ottaminen ei aiheuta myrkytystä. Tämä määrä voi aiheuttaa lieviä vatsaoireita mm. valmisteen sisältämän sorbitolin vuoksi.Kotihoito, ellei ripuli edellytä lääkäriin hakeutumista. Lääkehilltä* voi antaa tarvittaessa vatsaoireiden ehkäisemiseksi.
ASETYYLISALISYYLI-HAPPO (mm. Aspirin, Disperin)Jo 3-4 aikuiselle tarkoitettua 500 mg:n tablettia voi aiheuttaa merkittäviä myrkytysoireita pikkulapselle.Tarkista AINA myrkytysvaara joko Myrkytystietokeskuksesta tai lääkäriltä.
YSKÄNLÄÄKKEETMyrkytysvaara vaihtelee valmistekohtaisesti.Tarkista AINA myrkytysvaara joko Myrkytystietokeskuksesta tai lääkäriltä.

*Lääkehiilen annostus lapselle 1 gramma/painokilo.

MYRKYTYSTIETOKESKUKSEN PUHELINNUMERO: 09 - 471 977 tai 09 - 4711 (vaihde)

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.