Lääkemyrkytysten riskit ja ehkäisy

MYRKYTYSTIETOKESKUKSEN PUHELINNUMERO:

09 - 471 977 tai

09 - 4711 (vaihde)

Myrkytysriski

Normaaliannoksina lääkkeet vaikuttavat elintoimintoihin tarkoituksenmukaisesti ja hallitusti. Liian suurina annoksina ne sen sijaan voivat haitata herkkiä elintoimintoja ja aiheuttaa elinvaurioita. Lääkkeet vaikuttavat tällöin myrkkyjen tavoin. Sellaisetkin lääkkeet, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä, voivat olla vaarallisia, jos niitä otetaan liian suurina annoksina.

Lääkemyrkytys voi ilmaantua nopeasti tai vähitellen. Se voi myös olla tahallinen tai vahinko. Äkillisessä myrkytyksessä lääke on otettu suurena kerta-annoksena tai lyhyen ajan kuluessa, hitaasti kehittyvässä myrkytyksessä kyse on pitkään jatkuneesta liika-annostelusta. Itsemurhayritys on ääritapaus tahallisesti aiheutetusta lääkemyrkytyksestä.

Myrkytyksille altteimpia ovat pikkulapset, huonomuistiset vanhukset, äkilliseen henkiseen tai sosiaaliseen kriisiin joutuneet henkilöt sekä masennuspotilaat. Ympäristöä tutkiessaan lapset pistävät usein suuhunsa kaiken löytämänsä, myös lääkkeet, jos niitä on ulottuvilla. Lapset voivat luulla lääkkeitä makeisiksi ja osoittavat huomattavaa kekseliäisyyttä päästäkseen niihin käsiksi. Pöytälaatikoissa, taskuissa tai käsilaukuissa lääkkeet eivät ole lapsilta turvassa. Erityinen vaara vaanii lasten vieraillessa kodissa, jossa joku käyttää lääkkeitä säännöllisesti ja jossa ei ole osattu varautua uteliaiden lasten varalta. Myös nuoriso saattaa kokeilla periaatteessa minkä tahansa lääkkeiden vaikutuksia itseensä seikkailu- tai päihtymystarkoituksessa.

Tahaton lääkemyrkytys voi syntyä myös siten, että lääkkeen käyttöohje on kuultu tai ymmärretty väärin, lääkkeet otetaan erehdyksessä väärästä purkista, unohdetaan, että päivän lääkeannos on jo otettu ja otetaan se uudestaan jne.

Virheellisen annostelun kestosta ja lääkkeen ominaisuuksista riippuu, aiheutuuko liika-annostelusta myrkytysoireita vai ei. Alkoholin ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden (unilääkkeet, psyykenlääkkeet, epilepsialääkkeet, antihistamiinit, eräät kipulääkkeet) samanaikainen käyttö voi aiheuttaa myrkytyksen silloinkin, kun käytetyt annokset eri aikaan otettuina eivät aiheuttaisi hälyttäviä oireita.

Myrkytyksen ehkäisy

1. Lääkkeet tulisi aina säilyttää lasten ulottumattomissa, mieluiten lukitussa lääkekaapissa. Myös vitamiinit, rautalääkkeet ja fluoritabletit ovat lääkkeitä.

2. Itsemurhavaarassa olevan saatavilla tulisi pitää mahdollisimman pieniä lääkemääriä.

3. Vanhusten ja huonomuististen henkilöiden lääkkeiden annosteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Onnistumista helpottaa säännöllisesti otettavien lääkkeiden luettelo, vanhojen reseptien ja tarpeettomiksi käyneiden lääkkeiden hävittäminen sekä se, että lääkkeiden ottamista valvovat läheiset tai kotisairaanhoitohenkilökunta. Myös lääkeannostelurasia eli dosetti on osoittautunut hyödylliseksi, koska siihen voidaan varata kunkin päivän lääkeannos erikseen.

4. Kukin lääke on säilytettävä alkuperäisessä pakkauksessaan, kunnes se joko nautitaan tai siirretään lääkeannostelurasiaan määräaikana otettavaksi.

5. Itsemurhayrityksen jälkihoito on tärkeää. Pitkäaikainen sairaalahoito ei läheskään aina ole hyödyksi, mutta joskus psykiatrinen sairaalahoito on välttämätöntä. Potilaan läheisten merkitys on keskeinen. Tilanteen mukaan arvokasta apua voi saada sairaalan sosiaalityöntekijältä, omalta lääkäriltä, mielenterveystoimistosta tai A-klinikasta. Ongelmatilanteissa saa apua myös ns. auttavista puhelinnumeroista, kuten Suomen Mielenterveysseuran SOS-palvelusta. Valtakunnallisen kriisipuhelimen numero on  0203 445 566 ja se päivystää ma 9 - 22, ti - pe 9 - 06, la 15 - 06 ja su 15 - 22. Puhelinluettelojen alkusivuilta löytää monia muita, elämän erilaisissa ongelmatilanteissa kuuntelevia ja auttavia puhelinpalvelunumeroita.

Lähteet ja lisätietoja

» Myrkytystietokeskus

» Lääketietokeskus

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Kummallista kun lääkemyrkytysoireista kysyy niin mitään järkevää vastausta ei löydy. Käytössä olevat lääkkeet Furesis 20 mg, Carvedilol 12,5 mg, Cardace 5 mg. Metforem 1000mg, joka on poistettu käytöstä ripulin aiheuttajana. Minkä lääkkeen myrkytysoireita ovat esim. seuraavat oireet. Harhaaistimuksia, jotka vähentyneet diabetespillerin lopetuksen myötä. Seuraavia myrkytysoireita päivittäin verenpaine usein liian matala jopa alle100 yläpaine ja verenpainelääkitys??? Nielemis ja hengitysvaikeudet, rintakipuja, puristavaa tunnetta rinnassa, hengenahdistusta, yskää, kurkkukipuja, voimakasta väsymystä, iho myös joskus kalpea, ääretöntä vilun tunnetta, vatsakipua päivittäin maksan kohdalla, pahoinvointia, oksentelua ja tunne että oksettaa vaikka mitään ei tule ulos, krammppeja (suonenvetoja useimmiten yöllä), lihaskipuja, kävelyvaikeuksia jalkakipuina ja hengenahdistuskohtauksina, harhaaistimuksia, närästys, sekavuus, huimaus ja monia muita oireita. Mitä tehdä kun lääkäri ei ota kantaa eikä edes kuuntele mitä potilaalla on kerrottavana. Lääkevaihdoista puhumattakaa. Ei ole varaa yksityisiin lääkäreihin ja turhaan on maksettu jokaisesta käynnistä ei muuta apua kuin ehkä labrakokeita silloin tällöin ja helvetinmoinen tressi sivusta katsojan roolissa olevalla eli vaimolla yövalvomiset ja muut mielipuoliset oireet joita lääkkeet aiheuttavat miehelle joka ei näytä ymmärtävän mitä kaikkea lääkityksistä voi seurata. Eikö potilaalla ole mitään oikeutta vaatia rahoilleen vastinetta. Muutakin kuin myrkytyksiä. Olen kyllästynyt tällaisiin hoitoihin ja niiden olemattomiin seurantoihin. Onko tämä se maanpäälinen helvetti josta omaisetkin joutuvat kärsimään hamaan hautaan asti.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.