Fluorokinoloni-antibiootit eivät altista pahoille rytmihäiriöille

Fluorokinoloni-antibiooteilla hoidettaville ei satu vakavia tai kohtalokkaita rytmihäiriöitä sen enempää kuin muilla antibiooteilla hoidetuille, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä fluorokinolonit voivat vaikuttaa sydämen rytmiin, minkä on epäilty lisäävän pahoja rytmihäiriöitä. Tutkimusnäyttö tästä on ollut kuitenkin puutteellista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat suureen rekisteriaineistoon Ruotsista ja Tanskasta vuosilta 2006–2013 ja 1997–2011. Yhteensä rekistereistä poimittiin tiedot yli 900 000 fluorokinoloneilla hoidetusta ja yhtä monesta verrokista, joita oli lääkitty turvalliseksi tiedetyllä penisilliini V:llä.

Seurannan aikana potilailla todettiin yhteensä 144 vakavaa rytmihäiriötä, mutta sairastuneita oli käytännössä saman verran kummassakin ryhmässä. Näin ollen fluorokinolonit näyttäisivät olevan vakavien rytmihäiriöiden suhteen yhtä turvallisia kuin penisilliini, jota ei ole liitetty rytmihäiriöihin koskaan.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta on silti mahdollista, että joihinkin fluorokinolonien alaluokkiin voi liittyä vakavien rytmihäiriöiden riski. Tämän selvittämiseksi aihetta olisikin hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: BMJ 2016;352:i843

Lue lisää:

Fluorokinoloneja on käytettävä lapsilla vain harkiten

Antibiootteja tulee käyttää harkiten

Antibioottikuuri kylvää tuhoa suolistossa

Tarvitsetko todella antibiootteja? Pikatesti voi paljastaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.