Psykopaatin aivot eivät tunne myötätuntoa

Tuoreen tutkimuksen mukaan psykopaattisten ihmisten aivoissa ei tapahdu myötätuntoon viittaavia muutoksia tilanteissa, jotka normaalisti saavat tuntemaan empatiaa. Tulokset viittaavat hermostolliseen poikkeavuuteen, jonka takia psykopaatit eivät reagoi normaalilla tavalla muiden ihmisten ahdinkoon.

Tutkimuksessa 80 vapaaehtoista miespuolista vankia kävi läpi testejä psykopatian toteamiseksi, minkä jälkeen heidän aivojaan kuvattiin toiminnallisella magneettikuvauksella empatiaa herättämään tarkoitetun kokeen aikana.

Kokeessa selvitettiin miten osallistujien aivot reagoivat muiden ihmisten kärsimykseen. Tähän pyrittiin muun muassa näyttämällä heille lyhyitä videoita kipua kokevien kasvonilmeistä.

Aivokuvaukset osoittivat, että vangit, joilla testien perusteella oli eniten psykopaattisia piirteitä, reagoivat toisten kärsimykseen huomattavasti hillitymmin kuin muut. Tämä huomattiin selvästi vähäisempänä aktivoitumisena etuotsalohkon kuoressa sekä muilla aivojen alueilla, jotka ovat tärkeitä käyttäytymisen ja sen seurauksien arvioinnissa sekä empatian tuntemuksissa.

Psykopatia on tunnettu luonnehäiriö, mutta se ei kuulu virallisiin tautiluokituksiin. Psykopatian piirteitä ovat mm. lipevyys, itsekeskeisyys, syyllisyydentunteen ja empatian puuttuminen, valehtelu, pinnallinen tunne-elämä, impulsiivisuus ja toistuvat rikokset. Arviolta 2 prosenttia väestöstä on psykopaatteja, mutta rikollisissa psykopaattien osuus on huomattavasti suurempi, ehkä jopa 15 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Jama Psychiatry 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Psykopaatin tunnistaa näistä merkeistä

Asiantuntijalta kysyttyä: Minäkö psykopaatti?

Blogi: Kiltti mies voi muuttua pahan pojan oloiseksi

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Valitettavasti kyseisen ominaisuuden voi opetella esittämään, jos siitä on itselle hyötyä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.