Joka seitsemäs henkirikos kumppanin tai ex-kumppanin tekemiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka seitsemäs henkirikos maailmassa osoittautuu uhrin kumppanin tai entisen kumppanin tekemäksi. Naisten murhissa osuus on vielä suurempi, yli 30 prosenttia, Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat poikkeuksellisen laajaan peräti 66 maata kattavaan tutkimukseen, jossa käytiin läpi lähes 120 tieteellistä tutkimusta ja 50 viranomaisselvitystä.

Kun tutkijat yhdistivät kaikki nämä aineistot, he havaitsivat puolison tai entisen puolison olleen syyllinen noin 14 prosentissa tapauksista. Miehillä tämä oli selvästi harvinaisempaa kuin naisilla, sillä miesuhreista kumppanin murhaamia oli noin 6 prosenttia, mutta naisuhreista peräti 30–50 prosenttia. Kumppanin tai ex-kumppanin tekemät henkirikokset olivat yleisimpiä varakkaissa maissa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta huomauttavat henkirikoksia koskevan tutkimustiedon olevan monissa maissa hyvin puutteellista. Tämä voi muun muassa selittää miksi varakkaissa maissa havaittiin enemmän tapauksia kuin köyhissä maissa, joiden viranomaistiedot eivät välttämättä ole yhtä kattavia. Tulokset joka tapauksessa osoittavat puolisoiden ja entisten puolisoiden tekemien henkirikosten olevan merkittävä ja maailmanlaajuinen ongelma, joka kohdistuu etenkin naisiin.

Joka vuosi noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee henkirikoksen uhrina. Uhreista 80 prosenttia on miehiä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.