Vatsan limakalvon näytepalatulokset

Olen 64-vuotias perusterve nainen. Vuosikymmeniä ollut lievää trombosytopeniaa ja neutropeniaa, joita ei ole ollut tarpeen lääkitä. Bisoprolol 2,5 mg/pv käytössä laskemaan pulssia ja vähän verenpainettakin, joka näkyy yläpaineen nousuna herkästi stressitilanteissa. Närästysvaivan - pelkkä ilma nousee kurkusta- vuoksi tehtiin nyt gastroskopia: Lievää väljyyttä hiatuksessa. Limakalvoraja vain hieman palleatason yläpuolella.Lausunto: "Ruokatorvatorven refluksisairaus ilman ruokatorvitulehdusta."Näytteet: "Ei keliakiaa, ei helikobakteeria. Hyvin vähäistä ns. reaktiivista gastriittia . Reaktiivinen gastriitti/gastrinen herotopia tässä tilanteessa merkityksettömiä kliinisesti." Edelliset lausunnot tehty seuraavien näytepalatulosten pohjalta:1.Duodenumin limakalvolöydös normaali.Ei atrofiaa, ei tulehdusta. 2. Antrumpaloissa löydös normaali.Gastriittia tai muuten poikkeavaa ei todeta.3. Bulbuksen limakalvolla pinnallisesti gastrista metaplasiaa ja myös korpustyyppisiä rauhasrakenteita sopien gastriseen heterotopiaan. 4. Korpusnäytteessä todetaan hyvin lievä inaktiivi krooninen gastriitti.5.Näytteessä normaalia esofaguksen levyepiteeliä, ei tulehduksellisia muutoksia. Osomeratsolia suositeltiin käyttää tarpeen mukaan. Kysymyksiä: Hyvin lievä inaktiivi ?krooninen? gastriitti.(Luin jostakin, että ikäisteni kroonista gastriittia " pitää hoitaa ajoissa"!) Miten hoitaa minun tapauksessani/tarve kontrolloida? PK ollut kyllä ok. Onko korpukseni näytteen mukaan muuttumassa atrofiseksi kroonisuuden vuoksi? Vaikuttaako inaktiivisuus tapahtumaan?Mitä tarkoittaa kliinisesti merkityksettömiä? Käsitän, että ppi lääkettä ei tarvita. Mutta pitääkö ko poikkeamiin ottaa kantaa muuten? Mitä riskejä? Pitääkö kontrolloida? Näitten näytepalapoikkeamien pohtiminen, pedantin luonteeni mukaisesti, on kyllä käynyt nyt suuremmaksi vaivaksi ja stressiksi kuin varsinainen refluksivaivani. Kiitos etukäteen jos saan asiaa pois päiväjärjestyksestäni!
Jarkko Kuoppala

Jarkko Kuoppala vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Hyvä kysyjä, Gastroskopianäytteissä ei ole tullut esille huolestuttavia löydöksiä. Krooninen gastriitti itsessään ei ole haitallinen, mutta jos se olisi helicobakteeritulehduksen aiheuttama aktiivi tila, se voisi myöhemmin kehittyä atrofiseksi gastriitiksi, johon liittyy muiden sairauksien riski. Teidän tapauksessanne helicobakteeri-infektiota ei kuitenkaan todettu ja gastriitti oli sammunut (inaktiivi). On vaikea sanoa, mikä lievän sammuneen gastriitin on aikoinaan aiheuttanut, mutta koska kyseessä ei ole aktiivinen tila, se ei ole haitallinen eikä vaadi seurantaa. Aktiiviset hoitosuositukset koskevat todettua helicobakteeri-infektiona yhdistetynä krooniseen gastriittiin. Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että löydöksillä ei ole terveytenne kannalta merkitystä ("kliinistä merkitystä"). Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään

Katso myös