Pitkittynyt närästysongelma perusterveellä

Hei! Olen 34-vuotias terve, hoikka (55/170) nainen, kahden lapsen äiti. Syön terveellisesti (tasapainoisesti koostettu kasvis-kalaruokavalio) ja säännöllisesti, harrastan hyötyliikuntaa, en polta ja käytän alkoholia hyvin kohtuullisesti. Toisaalta olen ollut viime vuodet varsin stressaantunut töiden ja lasten takia ja mm. kärsinyt migreenistä, jonka vuoksi jouduin syömään varsin paljon tulehduskipulääkkeitä. Juuri ennen oireiden alkua söin myös antibioottikuurin poskiontelontulehdukseen. Kävin helmikuussa 2015 Berliinissä ja sain ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita (ei ooksentelua mutta muuten pahoinvoiva olo) kahvilassa syömästäni kasviswrapista. Oireet eivät kadonneet Suomeen palattuani, ja kävin lääkärissä. Tehtiin perusverenkuva, joka ei paljastanut esim. tulehdusta. Oireisiin alkoi liittyä närästystä ja kivistävää, kuumottavaa poltetta oikealla ylävatsalla. Kävin uudelleen lääkärissä, tehtiin lisää kokeita: keliakiaa tai helikobakteeria (tms. muita, esim. salmonellaa) ei ollut, sen sijaan paljastui laktoosi-iintoleranssi ja blastocystis homini (jonka ilmeisesti ei pitäisi aiheuttaa tällaisia oireita). Diagnoosiksi kirjattiin aluksi gastriitti ja sitten mahdollinen pohjukaissuolihaava. Oireita hoidettiin ensin lyhyellä (pari viikkoa) ja sitten pidemmällä (kuusi viikkoa) Somac-kuurilla, 40 mg 2xpäivä. Oireet helpottivat hiukan kuurien aikana, mutta ne lopetettuani närästys on aina palannut. Lääkärin suosittelema "refluksiruokavalio" on auttanut hiukan. Onko tarpeen tehdä vielä jotain tutkimuksia (lääkärit ovat suhtautuneet nuivasti esim. gastroskopiaan, kun olen muuten terve ja nuori), joku ehdotti helikobakteeritutkimusta esim. puhallustestillä. Vai onko esim. mahdollisen pohjukaissuolihaavan paraneminen vain näin hidasta? Onko jotain muuta jota voisin vielä kokeilla?

Kai Klintrup

Kai Klintrup vastaa

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Hoitokäytännön mukaan voi närästysoireita diagnosoida ja hoitaa lääkehoitokokeilulla 2-4 viikon ajan. Jos oireet helpottavat, ei lisätutkimuksia ole tarpeen tehdä. Jos oireet lääkehoidon päättymisen jälkeen palaavat, on mahalaukun tähystys aiheellinen. Sinullahan oireet ovat palanneet, joten en näkisi mitään syytä olla tekemättä mahalaukun tähystystä. Nuori ikäsi ei ole peruste olla näin tekemättä. Tähystyksessä saadaan koepaloista samalla selvyys esim. Helikobakteerista. 

Löydöksenä voi olla esimerkiksi esofagiitti eli ruokatorven tulehdus, joka voi vaatia pidemmän happosalpaajakuurin (8-12 vk). Pohjukkaissuolihaavan paraneminen ei pitäisi kovin kauaa kestää joten sellaista tähystyksessä tuskin löytyy. Toisaalta pohjukkaissuolihaavaa (duodenal ulcus) ei voi diagnosoida millään muulla tavalla kuin mahalaukun tähystyksellä. 

Jos oireilet edelleen, en kokeilisi mitään vaan tekisin mahalaukun tähystyksen. Lääkärisi voi sinua haastateltuasi harkita myös vatsan ultraäänitutkimuksen tekemistä, jos oireet antavat siihen aihetta.