Miehen alkoholin käyttö

Hei! Olen lukenut, että miehen alkoholin käyttö voi vaikuttaa sperman laatuun. Voiko miehen alkoholin käyttö esimerkiksi aiheuttaa lapselle kehityshäiriöitä? Kuinka kauan pitäisi odottaa miehen alkoholin käytöstä, ennenkuin aloitetaan raskauden yrittäminen? Onko sikiölle vaaraksi, jos raskauden aikana vierailee tiloissa, joissa epäillään homeongelmaa? Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!

Merja Tuomi-Nikula

Merja Tuomi-Nikula vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Hei, Alkoholi katkoo DNA-ketjuja soluissa, niin myös siittiösoluissa. Saman tekee myös tupakka ja nuuska sekä ylipaino.

Mikäli katkojen määrä on runsas niin silloin vaikeutuu myös hedelmöityskyky, tai raskaus päättyy herkemmin keskenmenoon. Tällaisissa tapauksissa puhumme siis poikkevan runsaasta pitkäaikaisesta alkoholinkäytöstä tai muista huonoista elintavoista.

Siittiöiden kypsymisaika on noin 3 kk siitä kun se alkaa kypsyä ja päätyy ejakulaatioon. Mainitsemasi 3-4 kk aika on siltä osin perusteltu. Tietysti solut ovat olleet kehossa epäkypsinä pitkään, joten terveet elämäntavat ovat aina hyväksi.

Siemennesteestä on helppo tutkia ns. fragmentaatio-indeksi ja näin saada selville minkälainen on siittiöiden DNS-ketjujen tilanne.

Onnea teille raskauden suunnittelussa ja onnistumisessa.

Terveisin,

Merja Tuomi-Nikula

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään