Kysymys.

Hei!

Lapsi nuolaisi ja haisteli putkimies ainetta. Emäksisyys 13. Voiko tästä aiheutua vauriota, joka ei parane? Ei valitellut kipua eikä muutakaan. Ja ei mennyt tosiaan enempää. Ja maistuuko tuo tuote pahalle, ei ainakaan haise miltään...Tästä kulunut nyt vuorokausi.

Ja onko silloinkin vaara jos minä käyttäisin tuotetta ja unohdan pestä kädet sen jälkeen ja olisikin menny tippa, pari käsiin. Ja sitten menisin syömään. Joskus itekin haistoin miltä se haisee, ihan sen vuoksi, että jos lapsi siihen pääsisi käsiksi kaikista huolimatta niin haiseeko hengitys...

Maija Kautonen

Maija Kautonen vastaa

Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Hei,

lapset ovat kovin uteliaita ja saattavat joskus maistaa pahaltakin haisevia tai maistuvia asioita. En osaa sanoa maistuuko Putkimiesaine miltään.

Heti kun huomaa tai epäilee lapsen maistaneen myrkyllistä ainetta, on syytä soittaa Myrkytystietokeskukseen,tel:09-471977. Sieltä vastataan ja annetaan toimintaohjeita ympäri vuorokauden. Kannattaa tallettaa numero puhelimen muistiin. 

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/...

Emäksinen aine iholla tai limakalvoilla voi syövyttää ihon tai limakalvon pintaan palohaavan, syövyttävä reaktio voi jatkua vielä, vaikka suurin osa aineesta olisi jo huuhtoutunut pois.  Tästä syystä voi olla tarpeen, että käytät lasta lääkärissä ja lapsen suuhun katsotaan. 

Pienenä pisarana omalla ihollasi emäksinen aine voi aiheuttaa ihoon syöpymistä tai ihon ärsytystä. Mikäli suojahanskoista huolimatta iho tahriintuu, on iho syytä huuhtoa heti vedellä. Mikäli ainetta kulkeutuu suuhun ruuan mukana voi se ärsyttää suuta, ruokatorvea tai mahalaukkua. Jos tunnet nielemisvaikeuksia, lisääntynyttä syljeneritystä, oksentelua tai mahakipua, on sinun syytä hankkiutua lääkäriin.

Terveisin,

Maija Kautonen