Huoli sekundäärisestä lapsettomuudesta

Hei! Synnytyksestäni tulee pian kuluneeksi puoli vuotta ja vauva on täysimetyksellä. Toiveissa olisi toinen lapsi, mutta kuukautiset eivät ole vielä alkaneet, mikä tässä vaiheessa onkin varsin tavanomaista.

Huoleni onkin se, että jouduin heti synnytyksen jälkeen kaavintaan ja pelkään, että siitä on aiheutunut jonkinlaista haittaa, enkä pystyisi raskautua enää esim. ashermanin syndrooman vuoksi.

Miten tavanomaista on, että kaavinta synnytyksen jälkeen aiheuttaa ongelmia uudessa raskautumisessa? Olen käynyt synnytyksen jälkeen kerran gynekologilla muissa asioissa, ja kohdun limakalvo on ollut niin ohut, ettei sitä ole voinut edes mitata. Onko tämä normaalia, vaikka synnytyksestä on jo kulunut useita kuukausia vai voiko se imettämisestä tai siitä kaavinnasta?

Merja Tuomi-Nikula

Merja Tuomi-Nikula vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Hyvä Kysyjä,

Ensinnäkin onneksi olkoon vauvasta. kuukautiset ovat usein poissa niin kauan kun ollaan täysimetyksellä ja selittänee ohuen limakalvon uä-kontrolleissa. Yleensä yksi kaavinta ei vielä ashermannin syndroomaa tee, ja synnytyksen jälkeen kaikki haavat, että kaavinnan aiheuttama mahdollinen kudosvaurio paranee yleensä hyvin, kudoksilla on siis hyvä potentiaali parantua.

Sinulla ei myöskään ilmeisesti ollut mitään kohtutulehdustaa synnytyksen jälkeen, joka olisi voinut vaikeuttaa paranemisprosessia. Joten antamiesi tietojen perusteella en vielä olisi huolissani tilanteestasi. Sitten kun imetys on selkeästi vähentynyt tai loppunut ja kierron pitäisi käynnistyä niin käy vielä tarkistamassa uä-tutkimusella tilanne.

Nyt suositan että nautit tästä ihanasta elämänvaiheesta.

Hyvää kevättä,

Merja Tuomi-Nikula

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään