Aurallinen migreeni, hormonikierukka ja imetys

Hei!

Minulle asennettiin muutama päivä sitten, 4 kk esikoiseni syntymän jälkeen, ehkäisyksi hormonikierukka. Käytin ennen raskautta ehkäisyyn e-pillereitä, mutta raskausaikana aiemmin auraton ja suhteellisen lievä migreenini paheni olennaisesti ja muuttui auralliseksi, mistä syystä minulle suositeltiin tuota kierukkaa. Minua on kuitenkin nyt alkanut huolettaa, onko kierukkakaan järkevä vaihtoehto erittäin pahoja esioireita sisältävän migreenini takia. Mirena-kierukan potilasohjeessa kun sanotaan, että kierukan käytön kanssa on oltava ”erityisen varovainen”, mikäli sairastaa aurallista migreeniä. En tahtoisi käyttää kierukkaa ehkäisynä, mikäli se lisäisi millään tavoin olennaisesti riskiäni saada aivohalvaus tai vastaava.

Migreenini alkaa tyypillisesti auran ilmestymisellä näkökenttään ja valoarkuudella, minkä jälkeen alkavat astetta hurjemmat oireet. Ensin toinen puoli kasvoistani ja toinen käteni puutuu, minkä ohella minulta ikään kuin häviää kyky tajuta, että tämä puutuva käsi on oma käteni. Tämän jälkeen alkavat vaikeudet löytää sanoja ja tuottaa millään tavoin järkevää kirjoitettua tekstiä. Samassa yhteydessä kykyni ymmärtää ylipäänsä, mitä ympärilläni tapahtuu, huononee olennaisesti. Viimeisenä iskee päänsärky, minkä jälkeen muut oireet alkavat vähitellen helpottaa. Sain tällaisia migreenejä raskausaikana yhteensä neljä – kaksi alku- ja kaksi loppuraskaudesta. Elämäni toistaiseksi pahimman migreenin sain kuitenkin vasta pari viikkoa sitten, jolloin puhe- ja kirjoitusvaikeudet ym oireet jatkuivat aamusta myöhäiseen iltaan asti ja jouduin jopa lähtemään ensiapuun, koska mikään särkylääke ei auttanut kipuun ja pelkäsin erittäin rajujen oireiden takia saaneeni migreenin sijaan sittenkin jonkin vakavamman kohtauksen. Yhteensä olen siis saanut aurallisia migreenejä vuoden aikana viisi kappaletta. Näistä kolmessa esioireet ovat olleet jopa pelottavan rajuja, kun taas kahdessa oireet ovat olleet hieman lievempiä.

Miten turvalliseksi ja järkeväksi arvioisit siis hormonikierukan käytön, jos migreenini esioireet ovat näin rajuja? Kannattaisiko minun kierukan sijaan harkita minipillereitä tai kenties kokonaan hormonitonta ehkäisyä? Lisäksi varmistaisin vielä, että hormonikierukan käyttö imetysaikana on varmasti vauvalle kaikin puolin turvallista. Vauvani on siis nyt noin 4 kk ikäinen ja sain kierukan vasta muutama päivä sitten. Olen 26-vuotias perusterve ja normaalipainoinen nainen, enkä ole koskaan tupakoinut.

Mervi Halttunen-Nieminen

Mervi Halttunen-Nieminen vastaa

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Hei, voit jatkaa hormonikierukan käyttöä, se ei lisää migreeniin liittyviä riskejä. Siitä vapautuu erittäin vähän progestiinia verenkiertoon, eikä sen käyttö pahenna migreeniäsi. Minipillereillä verenkierrossa on merkittävästi korkeammat progestiinipitoisuudet, joten en suosita niihin siirtymistä, mutta migreeni ei ole niidenkään vasta-aihe. Myös vauvan ja imetyksen suhteen hormonikierukka on turvallinen. Se ei vaikuta äidinmaidon määrään, laatuun eikä vauvan kehitykseen tai terveyteen.