Alkoholin vaikutukset siittiöihin ja munasoluihin, riskit?

Hei! Eli olen aivan ensimmäisillä viikoilla raskaana. Olen pitänyt tärkeänä sitä, että vähintään 3-4 kk ennen raskauden suunnittelua jätetään alkoholin käyttö välittömästi, niin miehen kuin itsenikin kohdalla. Nyt kävi kuitenkin niin,että ehkäisy petti, ja olen raskaana. Olen itse käyttänyt aika ajoin rentoutumiseen turhankin paljon alkoholia, siis sen verran,että se ylittää riskirajat. Käyttö on ollut suht.säännöllistä ja painottunut viikonloppuihin. Humahakuista juominen ei niinkään ole ollut, enemmän ruuan kanssa, mutta määrällisesti siis enemmän kuin 1-2 annosta. Humalassakin on tietenkin silloin tällöin tullut oltua. Mieheni on käyttänyt lähes yhtä säännöllisesti alkoholia, ja edeltävään 100 päivään mahtuu myös valitettavasti ainakin kaksi kovempaa humalaa. Onneksemme alkon käyttö on loppunut hedelmöittymisajankohtaan, tämän jälkeen en ole yhtä kuohuviinilasillista enempää juonut. Muuten elämme terveellisesti, olemme hyväkuntoisia jne. Foolihapon aloitin yllätysraskauden vuoksi suositukseen nähden myöhässä. Kysymys siis kuuluu, miten suuri mahdollisuus on sille, että siittiöt tai munasolu ovat vaurioituneet säännöllisen alkoholin käytön vuoksi? Ja miten paljon ikä lisäksi suurentaa mahdollista riskiä, itse olen 30- vuotias, mies jo 40-vuotias. Kiitos.

Merja Tuomi-Nikula

Merja Tuomi-Nikula vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Hyvä Kysyjä,

vastasin samankaltaiseen aiheeseen juuri edellisessä kysymyksessä. Toivottavasti pääset lukemaan sen vastauksen. Linkki edelliseen kysymykseen: http://www.terve.fi/kysy-asiantuntijalta/miehen-alkoholin-kaytto

Onneksi olkoon teille raskaudesta. Nyt neuvoisin Sinua kuitenkin luopumaan jopa siitä kuohujuomastakin raskauden aikana. Sen käytölle ei ole perusteita.

Foolihappo on hyväksi. Iän tuomia riskejä en kohdallanne näe.

Hyvää ja onnellista raskautta. Voikaa hyvin.

Terveisin,

Merja Tuomi-Nikula

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään