Lääkkeen väärä säilytyslämpötila ja lääkkeen teho

Säilytin vahingossa lapseni korvatulehdukseen määrättyä Amorion Comp -lääkettä keittiön pöydällä 14 tuntia, vaikka lääke olisi pitänyt säilyttää jääkaapissa (ohjeen mukaan 2-8 C:n lämpötilassa). Onko lääke tehoton? Apteekista sain vastaukseksi, että lääke on pilalla ja minun täytyy pyytää puhelinreseptillä uusi. Kun soitin lääkärille resptin pyytämistä varten, lääkäri sanoikin, että turha lääkettä on vaihtaa - kyllä amoksisilliini on tehokasta edelleen.

Pyytäisin nyt kolmatta mielipidettä: onko lääke menettänyt tehonsa vai ei? Miten lämpö vaikuttaa Amorion Comp -lääkkeen amoksisilliiniin ja/tai klavulaanihappoon? Voiko liiaksi lämmenneen lääkkeen syöttäminen olla jopa haitaksi?

Jarmo Salo

Jarmo Salo vastaa

LT, lastentautien erikoislääkäri

Valmistaja pystyy takaamaan lääkkeen tehon ja turvallisuuden vain, jos lääkettä on säilytetty oikein ja se on käytetty pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Se, mitä väärä säilytyslämpötila aiheuttaa lääkkeelle, riippuu lääkkeestä. Yleensä pahin seuraus on tehon heikkeneminen, mutta useimmissa tapauksessa lyhyehköllä ohjeellisen säilytyslämpötilan ylittämisellä ei ole merkitystä. Lääkäri voi yksittäisissä tapauksissa antaa valmistajan ohjeesta poikkeavan ohjeistuksen, mutta yleisellä tasolla ja laajemmalle leviävien ohjeiden mukaan väärin säilytettyä lääkettä ei tule käyttää.

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään