Turvonneet imusolmukkeet kaulalla

Hei!

Olen 19-vuotias nuori nainen ja ongelmanani on suurentuneet imusolmukkeet.

Noin puoli vuotta sitten tunsin kaulalla suurentuneita imusolmukkeita, joita on molemminpuolin. Kävin lääkärissä ja lääkärin mielestä tuntuivat normaaleilta, pitkulaisilta imusolmukkeilta. Verikokeissa ei mitään.

Kainaloissa, soliskuopissa tai nivusissa en ainakaan käsin tunne muita imusolmukkeita.

Korvani takana törröttää pieni herneen kokoinen imusolmuke, joka on tullut nyt allergiani ollessa pahimmillaan.

Jos painan imusolmukkeita vähän lujemmin, se tekee vähän kipeää.

Voiko imusolmukkeiden turpoaminen johtua ientulehduksestani? Minulla on etuhampaan juurihoito kesken ja ientulehdus on päällä melkein yhtä jaksoisesti.

Mitä minun tulisi tehdä? Imusolmukkeet eivät päältä päin näy, vain tunnustelemalla. Eivätkä ne ole muuttaneet kokoaan. Voiko minulla olla syöpä? Mitään muita oireita ei ole. Paha heinäallergia on nyt kiusana ja se väsyttää.

Ilkka Kuisma

Ilkka Kuisma vastaa

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Hoikalla ihmisellä normaalit imusolmukkeet voidaan tuntea sormilla tunnustelemalla varsinkin leuan alla, kaulalla, niskassa ja nivusissa. Kun alueella, josta imusuonet tuovat imusolmukkeeseen imunestettä eli lymfaa, on bakteeri- tai virustulehdus, tulee ko. imusolmuke suurentuneeksi ja aristavaksi. Ientulehdus voi aiheuttaa leuanalussolmukkeiden suurenemista ja aristusta. Virustautien jälkeen voivat solmukkeet jäädä joksikin aikaa suurentuneiksi, usein niskan alueella ja korvan takana. Pahanlaatuisissa imusolmukesairauksissa ja sarkoidoosissa imusolmukkeet suurenevat, mutta eivät tavallisesti ole aristavia. Normaalit verikokeet sulkevat tällaiset sairaudet pois melko suurella todennäköisyydellä. Sinulla ei varmaankaan ole syöpää. Parasta, että lakkaat tunnustelemasta imusolmukkeita. Jos kuitenkin huomaat, että imusolmukkeet selvästi suurenevat ilman aristelua, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään