Maksakirroosi yli vuoden juomisen jälkeen

Olen 50-vuotias mieshenkilö ja minulla todettiin maksakirroosi yli vuoden päivittäisen juomisen seurauksena. Edessä on täysraittius, johon olen nyt sitoutunut, mutta mieltäni askarruttaa, että pärjäänkö tällä toimivalla osalla ja voinko todella elää normaalia elämää? Sairaalassa selvitettiin, että viimeisenä oljenkortena on maksansiirto mahdollinen vuoden raittiusjakson jälkeen. Millainen ennuste tällä toimenpiteellä on? Esiintyykö hylkimisreaktioita?

Arvot ovat laskeneet hienosti melkein normaaliin kolmessa viikossa, joten oletan,että maksa jaksaa toimia. Mitä tarkoitetaan maksan uusiutumisella, pystyykö vaurioitunut maksakudos suorittamaan enää mitään maksalle ominaisia tehtäviä. Voinko todella luottaa myös Sinun mielestäsi siihen, että täysraittius auttaa tässä ja elinikäennusteeni ei lyhene?

Nämä asiat vaivaavat kovasti mieltäni ja olisin kiitollinen pikaisesta vastauksestasi.

Jari Remes

Jari Remes vastaa

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä

On todellakin hieno suoritus jos voit jättää alkoholin käytön kokonaan. Tässä tapauksessasi ei liene ole muita vaihtoehtoja, kun maksa on päässyt kirroosi asteelle.

Kirroosi voi edetä siitä huolimatta vaikka maksa-arvot nomralisoituvat tai lähes normalisoituvat, mutta on luonnollista että se etenee hitaammin kuin alkoholin käytön myötä. Mutta todennäköisesti sen eteneminen pysähtyy. Asian saisi selville esim. 6-12 kk raittiuden jälkeen ottamalla nätepala maksasta ultraääniohjauksessa ja ohutneulalla. patologi arvioi näytteestä kirroosin aktiivisuuden.

Mikäli maksasta on jäljellä 10-20% toimivaa maksakudosta,. pystyy se huolehtimaan tehtävistään, joten tällä mennään jo aika pitkälle, ilman siirtoa. Maksa uudistaa kudostaan jonkin verran, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Maksakirroosi on myös riski maksasyövälle, joka voi kehittyä, joten kirroosi vaatii ehdottomasti seurantaa.

maksansiirron ovat rankkoja toimenpiteitä, hylkimisreaktiot saadaan onneksi kuriin varsin hvyin uusilla lääkkeillä, joten se ei ole yleensä ongelma, joskin lääkkeillä on oamt haittavaikutuksensa.

Kannustan Sinua täysraittiuteen. Tarpeen mukaan voit ottaa yhteyttä paikalliseen AA:hankin saadaksesi asialle tukea.Raittius on iloinen asia :0).

ystävällisin terveisin,

Jari Remes, LT Sisätautien erikoislääkäri