Epäsäännölliset kuukautiset ja lapsettomuus

Hei, olen aiemmin ollut tuloksittomissa lapsettomuus hoidoissa 11 inseminaaatiota ja 1 ivf. Lapsettomuushoidot loppuivat eroon. Nyt olen uudessa parisuhteessa ja asia on taas ajankohtainen. dg oli anovulatorinen kierto. Minulla on epäsäännölliset kuukautiset ja usein Follikkelikystiä. Itse epäilen varhaisia keskenmenoja. Perustelen kantaani sillä että jos kierto on 40-55 päivää ne ovat runsaita, hyytymäisiä ja usein siteeseen jää selvä kalvomuodostuma. Tiedän että kuukautisveren mukana poistuu myös kohdun limakalvoa, mutta voiko sitä poistua 4,5.* 4 cm kokoisia paloja?? Näitä paloja on aina yksi; Ivf jäljiltä kaksi. ja ne ovat siis kalvomaista; Läpikuultavaa, valkoista ja toiselta teunalta tummanverenpunaisia / sinertäviä hieman. Voiko kyseeessä olla normaalia kohdun limakalvoa ? Kukaan ystävistäni ei ole valittanut siitä, että side ei pidä kuin se on kalvon peitossa, tai että inhottaa kun "kalvoa" liimautuu reisiin. Mikäli kyse on limakalvosta onko mielestäni aika isojen limakalvopalojen irtoaminen usein (noin joka kolmas kierto) normaalia? Anteeksi, outo kysymys! Olen vain tietämätön näistä asioita. Lapsettomuushoidoissa 4 vuotta olleena en vain vieläkään tiedä missä vika. eikö meillä ole mitään mahdollisuutta selvittää inseminaation jälkeen tai ivf jälkeen onko hedelmöitystä tapahtunut, ja jos on, miksi raskaus ei jatku? Voiko kohdallani tulla kyseeseen "kohtu - peräinen vika " - Toisin sanoen munasoluni irtoaa mutta alkio ei kiinnity kohtuun? Millaiset hoitovaihtoehdot ovat?

Merja Tuomi-Nikula

Merja Tuomi-Nikula vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Hyvä Kysyjä

Mikäli kuukautiskierto on epäsäännöllinen pitää siihen aina puuttua, olipa kyseessä raskaustoive tai ei. Sinun pitää hankkiutua oman gynekologisi luo tai lapsettomuusklinikalle.

Kun kierto on pitkä niin vuotokin saattaa olla poikkeavan runsas, kuten kuvailit. Inseminaatioita ei jatketa yleensa kuin 3-4 kertaa ja sitten siirrytään täsmällisimpiin hoitovaihoehtoihin, kuten IVF.

Tiedät varmaankin edellisen IVF tuloksen eli montako munasolua tuli, ja moniko niistä hedelmöittyi ja montako hyvää alkiota lopulta jäi.

Hoitovaihtoehdot nyt teidän tapauksessa on määriteltävä uudelleen ja se pitää sisällään seuraavat tutkimukset: siemennesteanalyysi, Sinun kuukautiskierron hormonitasojen mittaus, ultraäänitutkimus kohdusta, munasarjoista ja tarvittaessa munatorvien aukiolotutkimus ultraäänen avulla. Tutkimukset on tehty 1 kk aikana ja sen jälkeen mietitään mikä on paras ja täsmällisin hoitovaihtoehto.

Ystävällisin terveisin,

Merja Tuomi-Nikula

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään