Kysy asiantuntijalta: Anonymous - 1. October 2001 - 15:06

Hei,

Minulla todettiin noin vuosi sitten monoclonaalinen gammapathia (IgM ja IgG arvot alentuneet). Minulta aina kysytään mitä tuo tautimääritys oikein kansankielellä tarkoittaa ja vähäisistä tiedoistani johtuen haluaisinkin nyt tietää mikä ko. tauti todellisuudessa on, mitä se tulee aiheuttamaan ja onko siitä mahdollista parantua?

Jarkko Kuoppala

Jarkko Kuoppala vastaa

Lääketieteen lisensiaatti

Monoklonaalinen gammapatia on tila, jossa verestä löytyy tarpeettoman paljon jotain tiettyä vasta-ainetta (immunoglobuliinia) ja joskus siihen liittyen muiden immunoglobuliinien (kuten teillä IgM:n ja IgG:n) pitoisuudet ovat alentuneet. Monoklonaalinen gammapatia ei aiheuta oireita, eikä siitä ole haittaa. Se voi kuitenkin joskus harvoin (ehkä yhdessä tapauksessa tuhannesta) muuttua myeloomaksi, joka on pahanlaatuinen veritauti. Tämän vuoksi potilaita, joilla on monoklonaalinen gammapatia täytyy harvakseltaan seurata, jotta havaittaisiin tilan mahdollinen muuttuminen pahanlaatuiseksi taudiksi.

Monoklonaalisen gammapatian syy ei ole tiedossa, eikä siihen myöskään tunneta hoitoa. Työikäisellä väestöllä sitä esiintyy n. 0.1%:lla, yli 70-vuotiailla n. 3%:lla ja yli 85-vuotiailla jopa 10 %:lla. Kyseessä ei siis ole mikään harvinainen tila ja suurin osa monoklonaalisista gammapatioista on varmasti diagnostisoimatta eikä siis tiedossa.

Monoklonaalinen gammapatia voi joskus korjaantua itsestään.

Ystävällisin terveisin,

Kysy asiantuntijalta

Kysymyksen esittäminen vaatii kirjautumisen.

Kirjaudu sisään

Katso myös