Kunhan on terve

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin…

Kuten aiemmin blogissani kirjoitin, kärsin raskausaikana migreenistä. Kun raskaus alkoi muutenkin tehdä oloa tukalaksi ja vatsa alkoi olla kova aamusta iltaan, kävin sairaalassa tutkimuksissa selvittelemässä, onko vauvalla kaikki hyvin ja voinko vielä jatkaa töissä käyntiä. Minulle tehtiin perustutkimukset: verenpaine, hemoglobiini ym. ja näiden tutkimusten lisäksi sikiö ultrattiin ihan varmuudenvuoksi, että nähtäisiin, että vauvalla kaikki on hyvin.

Sitä jotenkin ajatteli, että kun rakenneultrassa kaikki oli hyvin, meille on syntymässä terve vauva. Se oli minulle ollut tähän saakka jotenkin itsestään selvää. Kun sitten ultraus alkoi kestää jo melkoisen pitkään ajattelin heti, että nyt kaikki ei ole varmaankaan kunnossa. Ensimmäinen kommentti pitkän hiljaisuuden jälkeen lääkäriltä oli, että hänen mielestään vauvan virtsarakko näyttää jotenkin suurikokoiselta. Lääkäri sanoi ultraavansa vielä hetken, josko vauva pissaisi ja rakon koko voitaisiin mitata uudelleen. Tovin vielä ultrattuaan lääkäri totesi, että ei nyt saanut varmuutta rakon koosta. Meidän olisi hyvä tulla muutaman viikon päästä uudelleen tutkimuksiin, jotta voitaisiin varmistua, että kaikki on kunnossa.

Tuona samaisen tutkimuspäivänä jäin töistä sairaslomalle äitiysloman alkamiseen saakka ja hyvä niin. Vointi ei ollut kummoinen ja päässä oli koko ajan vain ajatus siitä, että onkohan vauva kunnossa vai ei. Raskaus olikin tähän saakka mennyt niin hyvin, migreeniä lukuun ottamatta, mutta loppuraskauden ajan mieltäni vaivasi epätietoisuuden tekemä musta pilvi. Ja mitä olikaan vielä tulossa, onneksi en vielä silloin tiennyt…

Voitte kuvitella, että sairaalasta kotiin päästyäni ryntäsin suoraan koneelle ja aloin etsimään netistä mitä tarkoittaa sikiön laajentunut virtsarakko. Eihän sieltä juuri mitään aiheeseen liittyvää löytynyt, muutama epämääräinen keskustelu vai. Eli odotetaanpa sitten ”levollisin mielin” seuraavia tutkimuksia, jotka olivat parin viikon päästä.

Seuraavissa tutkimuksissa sitten lääkärillä oli edelleen sama epäilys: vauvan virtsarakko oli edelleen suuri, joskin vain hieman ”normaalikokoista” isompi. Mutta laajentuneen virtsarakon lisäksi lääkäri kiinnitti huomionsa lapsen suolistoon. Ymmärsin näin, että normaalisti vauvan suolisto ei näy ultrassa kuin sellaisen harmaana suurena massana. Siis jos kaikki on kunnossa. Meidän vauvan suolistossa näkyi harmaan massan lisäksi osa suolistosta aivan selvästi ja kirkkaana. Eli vauvalla on mahdollisesti laajentuneet suolenmutkat, näin lääkäri sanoi. Lääkäri kertoi, mitä nämä suolenmutkat tarkoittivat: vauvalla voi olla suolistossaan mahdollisesti jonkinlainen tukos. Mutta varmuus asiasta saataisiin vasta sitten, kun vauva on syntynyt ja vauvaa päästään tutkimaan kunnolla. Olipa todella lohduttavaa, mutta minkäs teet.

Ehdin käydä vielä kolmannen kerran tutkimuksissa ennen synnytystä ja epäilykset olivat edelleen samat: laajentuneet suolenmutkat, mutta virtsarakko näytti sentään olevan ihan normaalin kokoinen. Lääkäri kertoi, että synnytykseen mukaan tulee lastenlääkäri, joka tutkii vauvan heti tämän synnyttyä. Sitä ennen ei muuta voitaisi asialle tehdä. valitettavasti. Vauva ei kuitenkaan ollut hengenvaarassa, eikä synnytystä tarvinnut käynnistää aiemmin näiden löydösten takia.

Tutkimusten jälkeen olin pari päivää aina ihan maassa, mutta jotenkin kerta kerran jälkeen sain itseni tsempattua hyvälle mielelle. Toivoin viimeiseen asti, että vauva sitten kuitenkin olisi terve synnyttyään, ja löydökset olivat aiheettomia. Näin ei valitettavasti ollut.

Löydä lisätietoa hakusanalla