Yle: Suomalaisteinien kasvava peliriippuvuus haittaa arkielämää | Terve.fi
Uutinen
Yle: Suomalaisteinien kasvava peliriippuvuus haittaa arkielämää
Lue lisää aiheesta: Koululainen

Yle: Suomalaisteinien kasvava peliriippuvuus haittaa arkielämääÄlypuhelimet ja sosiaalinen media vaikeuttavat nuorten koulunkäyntiä, kertoo Yle verkkosivuillaan. Nuoret saattavat pelata pelejä tai käyttää sosiaalista mediaa myös oppituntien aikana, jolloin oppiminen heikentyy ja keskittymiskyky kärsii.

Eniten pelaamisen ja sosiaalisen median haitat näkyvät niillä koululaisilla, joilla on jo ennestään keskittymisvaikeuksia koulussa. Älypuhelimet ja mobiilisovellukset houkuttelevat liikaa kesken koulupäivien, jolloin oppiminen kärsii entisestään. Jos lapsella on paljon oppimisvaikeuksia, se heijastuu myöhempäänkin elämään.

Kun pelaamisesta on kysytty koululaisilta itseltään, he ovat kertoneet, että pelaaminen haittaa heidän koulunkäyntiään, nukkumista ja ihmissuhteita. Vantaalaisen koulun opiskelijoista jopa 17 prosenttia kuvasi kärsivänsä edellä mainituista ongelmista. Liiallinen pelaaminen, joka hankaloittaa arkielämää, on jo ongelma.

Pelaamisen rajoittaminen voi auttaa ongelmaan

Jos pelaaminen ja sosiaalisen median käyttö uhkaa riistäytyä hallinnasta, olisi hyvä muistaa perusohjeet esimerkiksi television katselusta lapsilla. Suositusten mukaan televisionkatselu ja erilaisilla laitteilla pelaaminen tulee rajoittaa lapsella yhteensä kahteen tuntiin päivässä.

Liiallinen pelaaminen voi hankaloittaa myös yöunta, joten olisi hyvä myös tarkkailla, mihin aikaan nuori pelailee pelejä tai selaa sosiaalista mediaa.

Pelaaminen kohtuuden rajoissa ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia. Sosiaalisen median käyttö ja pelit voivat parantaa nuoren kielitaitoa, sorminäppäryyttä ja hahmotuskykyä. Lisäksi pelit voivat olla esimerkiksi perheiden yhteistä ajanvietettä.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

Lähde: Yle.fi


Lue lisää:
Miten ehkäistä nuoren mielenterveysongelmia?
Huippulaiha haussa – väärää mallia nuorille
Unitekstailu lisääntyy teinien parissa
Videopelien pelaaminen kehittää teinin aivoja
Aggressiivisista lapsista kasvaa sairaita aikuisia

Kirjoittaja
Kaisa Kakko

Olen medianomi (AMK) vuosimallia 2011, freelancer sekä aktiivinen pöytälaatikkokirjailija. Terve Median kirjoittajana olen ollut vuodesta 2010. Terveyttäni ylläpitävät perhe, musiikki, ulkoilu, elokuvat sekä inspiroivat asiat. 

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Arki aikuisen turvallisessa seurassa on lapselle juhlaa
Sydänviikolla 15.-22.4. Sydänliitto korostaa aikuisten vastuuta ja merkitystä lasten ohjaamisessa terveisiin elintapoihin. Yhteiset ateriat ja...
Artikkeli
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Ateriarytmi ja kunnon välipalat ovat koululaisen jaksamisen perusta. Aikuisen tehtävänä on huolehtia koululaisen ateriarytmin säännöllisyydestä ja...
Artikkeli
Lapsen hyvä arki syntyy monen aikuisen vaikutuksesta
Useimmat lapset jakavat suurimman osan arjestaan muiden aikuisten kuin omien vanhempiensa kanssa. Kun kodit, päiväkodit ja koulut puhaltavat...
Artikkeli
Lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti
Suomalaisten lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus lisääntyvät koko ajan. Viimeisen 30 vuoden aikana ylipainoisten nuorten osuus on yli...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Migreenit eivät ole kovin yleisiä koululaisilla, mutta lapset jotka niitä...

Viimeisimmät blogikirjoitukset