Yle: Suomalaisteinien kasvava peliriippuvuus haittaa arkielämää

Yle: Suomalaisteinien kasvava peliriippuvuus haittaa arkielämääÄlypuhelimet ja sosiaalinen media vaikeuttavat nuorten koulunkäyntiä, kertoo Yle verkkosivuillaan. Nuoret saattavat pelata pelejä tai käyttää sosiaalista mediaa myös oppituntien aikana, jolloin oppiminen heikentyy ja keskittymiskyky kärsii.

Eniten pelaamisen ja sosiaalisen median haitat näkyvät niillä koululaisilla, joilla on jo ennestään keskittymisvaikeuksia koulussa. Älypuhelimet ja mobiilisovellukset houkuttelevat liikaa kesken koulupäivien, jolloin oppiminen kärsii entisestään. Jos lapsella on paljon oppimisvaikeuksia, se heijastuu myöhempäänkin elämään.

Kun pelaamisesta on kysytty koululaisilta itseltään, he ovat kertoneet, että pelaaminen haittaa heidän koulunkäyntiään, nukkumista ja ihmissuhteita. Vantaalaisen koulun opiskelijoista jopa 17 prosenttia kuvasi kärsivänsä edellä mainituista ongelmista. Liiallinen pelaaminen, joka hankaloittaa arkielämää, on jo ongelma.

Pelaamisen rajoittaminen voi auttaa ongelmaan


Jos pelaaminen ja sosiaalisen median käyttö uhkaa riistäytyä hallinnasta, olisi hyvä muistaa perusohjeet esimerkiksi television katselusta lapsilla. Suositusten mukaan televisionkatselu ja erilaisilla laitteilla pelaaminen tulee rajoittaa lapsella yhteensä kahteen tuntiin päivässä.

Liiallinen pelaaminen voi hankaloittaa myös yöunta, joten olisi hyvä myös tarkkailla, mihin aikaan nuori pelailee pelejä tai selaa sosiaalista mediaa.

Pelaaminen kohtuuden rajoissa ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia. Sosiaalisen median käyttö ja pelit voivat parantaa nuoren kielitaitoa, sorminäppäryyttä ja hahmotuskykyä. Lisäksi pelit voivat olla esimerkiksi perheiden yhteistä ajanvietettä.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!


Lähde: Yle.fi


Lue lisää:
Miten ehkäistä nuoren mielenterveysongelmia?
Huippulaiha haussa – väärää mallia nuorille
Unitekstailu lisääntyy teinien parissa
Videopelien pelaaminen kehittää teinin aivoja
Aggressiivisista lapsista kasvaa sairaita aikuisia

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.